0

И нфлацията продължава да се укротява и вече се върна на нивото си отпреди близо 3 г., показват последните данни на Националния статистически институт.

През март месечната инфлация е 0,2%, а годишната – март 2024-а спрямо март 2023-а, е 3%. За последно 3% годишна инфлация сме имали през юли 2021 г., когато индексът на потребителските цени започва да катери нагоре, за да достигне пик от 18,7% през септември 2022 г., показват изчисления на investor.bg.

ПОДХРАНВА ИНФЛАЦИЯТА: МВФ с препоръка да намалим дефицита

Цените на храните, които доскоро бяха двигател на поскъпването, вече са надолу. През март хранителните продукти и безалкохолните напитки са поевтинели с 0,1%.

Намаление от 0,6% има и при облеклото и обувките. С 0,5% са паднали разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива.

Нагоре

Това са единствените групи стоки, при които има намаление на цените. При всички други има поскъпване. Така например развлеченията и културните мероприятия са нагоре с 0,9%. Толкова е и поскъпването при съобщенията.

Транспортът е поскъпнал с 0,8%. Цените на алкохола и тютюневите изделия са се качили с 0,6%. При ресторантите и хотелите увеличението е с 0,5%.

Толкова е поскъпнало жилищното обзавеждане и стоките и услугите за обичайното поддържане на дома. В здравеопазването цените са с 0,2% нагоре.

От хранителните продукти през март най-много е поскъпнало зелето – със 17,8%. Пиперът е другата стока с чувствително увеличение на цената – с 12,6%. По-скъпи с 5,3% са и картофите.

Датата за еврото ясна есента, МФ с екшън план за сваляне на инфлацията!

Сред останалите хранителни продукти с по-високи цени са чесънът, зрелият боб, виното, цитрусовите и южни плодове, маслините, рибата, птичето месо и свинското и др.

Сезонно

По-ниски са цените на сезонните зеленчуци. Краставиците са поевтинели с 11,7%, листните зеленчуци – със 7,8%, зеленият лук, чесънът и празът – с 5,9%. Поевтинели са още доматите, морковите и червеното цвекло, захарта, зрелият лук, бирата, яйцата, олиото и др.

При нехранителните стоки и услуги най-голямо увеличение на цените е регистрирано при международните полети – с 12,5%. Поскъпнали са още шофьорските курсове, услугите на банките, препаратите за почистване на дома, дизелът и бензинът, цигарите и др.

Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 – март 2024 г. спрямо периода април 2022 – март 2023 г. е 6,5%, уточняват от НСИ.