0

15 милиона годишно ще са необходими, за да може експерименталният научен проект за изкуствен дъжд да се превърне в целогодишна оперативна програма.

Такива са изчисленията на екипа от експерти, който работи по опитите за изваляване в Североизточна България.

„Промените в климата изискват търсенето на все по-иновативни решения в борбата със засушаването и техниката за промяна на времето, използвана за увеличаване на валежите от определени облачни типове чрез въвеждане на аерозолни микроскопични частици, което безспорно е едно от тях.

Въпросът е, че за да се оцени ефектът от него за конкретните региони, са необходими минимум три години за изследвания и събирането на статистически значими данни“, коментира пред „Телеграф“ експертът Денислав Бончев.

За първи път в България: Пускат ни изкуствен дъжд!

Араби

До момента тази техника ефективно се използва най-вече в арабските страни. Там отделяните средства са в пъти повече от цитираните 15 милиона. В ОАЕ е отделен и награден фонд от 1,5 милиона долара само за научни разработки в областта на борбата със засушаването и климатичните промени.

На фона на драматичните темпове, с които се изменя световният климат, изпреварващи проекти за безопасно въздействие върху природата от години се реализират в Австралия, Южна Америка, Канада, Русия и др. Български дружества също участват с ноухау и суровини в международните проекти, включително и в съседна Румъния.

Съседи

Северните ни съседи в момента са малко по-напред от нас в това отношение и при тях вече има инициатива за създаването на фонд, който да финансира оперативната програма, разработваща методологията и събирането на статистически данни за изваляването.

„В този фонд идеята е освен държавата да участват и заинтересовани земеделски производители. В общи линии така се набират необходимите средства и в другите страни. Данните, които имаме до момента, са категорични, че методът може да се приложи успешно и в България.

По света няма данни някъде да е имало резултати, които да не са се отразили положително на водните запаси. В най-лошия случай не се наблюдава промяна на нивата от преди началото на програмата, но и това е успех на фона на климатичните промени, които категорично влошават нещата с всяка година“, каза още Денислав Бончев.

Ефективност

Висока ефективност от изкуственото изваляване на облаци, от които в естествени условия не би паднал дъжд заради недостиг на кондензационни ядра, може да се постигне, ако то се случва над подходящи вододайни зони с язовири.

„Това е главната задача, защото идеята е тази вода да се събира и да се съхранява в тези зони, за да се използва по-късно при необходимост.

Най-голям ефект от изкуственото изваляване има, когато то се прави над вододайни зони с язовири

 Най-голям ефект от изкуственото изваляване има, когато то се прави над вододайни зони с язовири
Pixabay

В България има условия това да се случва и ако се започне сериозната работа по това направление, ползите, които ще се калкулират, далеч биха надхвърлили и без това неособено високата сума за обезпечаването на логистиката, необходимите самолети и реагентите, която по света се осигурява от държавата чрез проекти на министерства и изпълнителни агенции“, отбеляза още Бончев.