0

З а пръв път в света фермери, отглеждащи крави, ще трябва да плащат специален данък за генерираните от тях метанови емисии, увеличаващите глобалното затопляне.

Млекопроизводителите в Дания ще са първите, които ще плащат по 672 крони на крава, равняващи се по днешния курс на БНТ на 176 лева.

Pixabay

Правителството в страната гласува решението тази седмица, съобщава CNN. Това е първият в света данък за въглеродни емисии върху селското стопанство. Той влиза в сила от 2030 г.

Дания е основен износител на млечни продукти и свинско месо, а селското стопанство е най-големият източник на емисии в страната. Коалиционното споразумение, което също така включва инвестиране на 40 милиарда крони (10,4 милиарда лева) за повторно залесяване и създаване на влажни зони, има за цел да помогне на страната да постигне целите си в областта на климата.

Pixabay

Датската млечна индустрия като цяло приветства споразумението и неговите цели, но то разгневи някои фермери.

Този ход идва само месеци, след като фермерите проведоха протести в цяла Европа , блокирайки пътища с трактори и замеряйки Европейския парламент с яйца, заради дълъг списък от оплаквания, включително недоволства относно регулирането на околната среда и прекомерната бюрокрация.

Pixabay

Глобалната хранителна система има огромен принос за климатичната криза, произвеждайки около една трета от емисиите на парникови газове.

Животновъдството има особено голямо въздействие, което представлява около 12% от глобалните емисии през 2015 г., според Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Част от това замърсяване идва от метан, мощен затоплящ планетата газ, произведен от крави и някои други животни чрез тяхното оригване и тор.