0

Т ипични български храни като лютеница, колбаси, кисело зеле и най-вече подправки са сред най-търсените стоки от българи, които живеят и работят зад граница. Това споделят пред „Телеграф“ собственици на магазини в чужбина.

Купуваме кашкавал, сирене, луканка, компоти от български доставкик онлайн, разказва Георги Андреев, който е пожарникар във Вирджиния.

Много от българите си пазаруват изцяло родни стоки, тъй като не им допада вкусът на това, което се предлага в американските магазини. Купуват филе „Елена“, слънчогледови семки, кори за баница, баклава, локум, вафли и много други. Цените пък на пакет кори за баница е $3.50, буркан с лютеница струва $4.50, килограм сирене е $16, а палка луканка $11-12. Сладките изкушения също са сред търсените в САЩ, Великобритания. Кутия локум струва - $2.50, вафли Боровец кутия е по $6. Има и кисели краставички по $7, туршия по $8. Предлагат се и слънчогледови семки, които струват $1.50.

Детектив Бонев и детектив Вълков се наслаждават на типична българска закуска върху капака на патрулка в щата Илинойс.

 Детектив Бонев и детектив Вълков се наслаждават на типична българска закуска върху капака на патрулка в щата Илинойс.

Навсякъде в чужбина, където има големи български общности, се развиват и паралелни бизнеси, като основен дял са магазините.

Например във Великобритания има много места, откъдето да се сдобиете с български храни и напитки. Освен че има български магазини, но много от стоките могат да се купят и в турските. Продава се всичко, което може да се купи и в България от магазините.

Цени

Цените в столицата на Англия са сходни с тези у нас, като разликата обаче е, че там доходите на нашенци са значително по-високи, най-малко двойно. Най-ниската ставка за един отработен час във Великобритания, независимо от това каква националност си е 11 британски лири. Цената на консерва с шкембе чорба е 1,99 паунда. За сравнение у нас същата разфасовка струва 3,60 лв., а минималното възнаграждение е под 6 лева на час. Така у нас може с час работа да си купиш по-малко от две кутии с шкембе, а в Лондон например могат да се купят 5 консерви. Тази с русенско варено е малко по-скъпа, като на Острова я продават за 2,60 паунда за кутия, а у нас е 3,70 лв. С английското възнаграждение може да се купят четири консерви, а у нас по-малко от две.

Едно от скъпите удоволствия в английската столица за българи са алкохолните напитки. Цената на ракията е минимум двойно по-висока заради таксите и мита, които трябва да се плащат при вноса й. Скъпо е и виното, като бутилката струва 15-20 британски лири.

Българските магазини във Великобритания по нищо не се различават от тези в България. Предлага се всичко.

 Българските магазини във Великобритания по нищо не се различават от тези в България. Предлага се всичко.
БГ Маркет

Първите

В съседна Гърция преди години диаспората ни беше една от най-големите заради близостта и тогава голямата ножица в стандартите на живот. По оценки от преди 10-15 години там живееха около 250 000 наши сънародници. Сега те са по-малко - около 60 000. За сметка на това пък туристопотокът  расте със зашеметяващи темпове, така че там непрекъснато има големи групи наши сънародници. Поради тези причини Гърция е и една от страните, където за първи път отвориха български магазини. Най-много логично те са в района на столицата Атина. Там е и най-голямата компактна общност от наши сънародници с постоянно пребиваване. Магазините са разположени в централните части на града, в районите на площадите Карайскаки, Омония и Кодзя, както и по модната навремето улица Марни. В този периметър могат да бъдат намерени магазини с български стоки, кафенета, сладкарнички, няколко ресторанта. Има и офиси на автобусни компании, фризьорски салони, куриери и каквото се сетите в сферата на услугите, свързани с българската общност. Продават се лютеници, салами, сирене, кашкавал и всичко, с което сте свикнали у дома. Магазинчетата са оборотни, защото районите са предимно мигрантски, а често в тях влизат и други чужденци, както и местни, защото са удобни квартални бакалийки в големия град. Разбира се, с времето броят им и клиентелата са понамалели, тъй като повечето ни сънародници предпочитат по-богати държави на запад за гурбет. По-различна е картината в Северна Гърция. Понастоящем в най-големия град Солун няма български магазин. Собствениците се оплакват, че са имали слаб оборот, а конкуренцията от местните е голяма. Нашите туристи много не влизали, а местните гърци масово си купували бира на галони, каквато в гръцките магазини не се предлага.

Сувенири

Нашенци са окупирали и търговията със сувенири в чешката столица. Ако се разходите по прочутия площад Вацлавске наместе в Прага, ще се удивите колко често можете да чуете българска реч. Повечето сувенирни павилиончета са или наети, или обслужвани от нашенци.  Така е и на близкото пазарче, както и в района на Карловия мост, който е топтуристическа атракция. Нашите са нетипично любезни и винаги готови да се отзоват за каквото и да било. Освен магазини, масово българи държат дюнерджийници в Германия или работят в такива. Често нашенци отварят и сладкарници и кафенета.

Част от шоповете в Гърция затвориха

До преди време имаше голям такъв на булевард Василиса Олгас, но затвори. Българската общност в Солун не е толкова концентрирана в един район, докато нашите туристи пък надали ще посетят точно български магазин, ако са на екскурзия. Гърците също не пазаруват от нашите. Къде заради патриотични чувства, къде заради близостта до границата и десетките автобусни екскурзии за пазар до България, където е по-изгодно. Доскоро имаше много голям и луксозен магазин и в Кавала, но се наложи да затвори. Пред "Телеграф" собствениците казаха, че са били подложени на бойкот от местния бизнес и доставчици. Няколко опита за българска бакалия има и в близката Аспровалта. Магазините просъществуваха по два-три сезона с различен успех.

*По темата работиха: Елена Иванова, Иван Петрински, Владимир Христовски