0

У краинският мед удря българския. Оказва се, че вносът му не само подбива цените, но и пречи на износа на родните продукти за ЕС.

„Украинският мед е безмитен и търговците предпочитат да внасят такъв, защото им излиза по-евтино. А това определя изкупната цена на едро. Тази практика продължава въпреки войната и усложнената обстановка“, обясни пред „Телеграф“ председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов. Николай Куменов от Федерацията на пчеларите от своя страна също изтъкна, че проблемът с украинския мед е започнал преди няколко години, когато е позволено страната да изнася земеделски култури на европейския пазар.

Пречки

„Украйна предлага меда на много ниска цена - на 1,2 евро, и тогава Германия започна да изкупува техния мед, въпреки че знае, че нашият е с много по-добри качества. Оттам рязко се понижи цената на меда и така беше няколко години. Едва сега има увеличение. Но реално украинският мед пречи най-вече на износа ни на европейския пазар, защото други страни купуват него, тъй като излиза по-евтино“, каза Куменов. Той допълни, че в последно време много пчелари се отказват от занаята и така количеството мед намалява, а заради масовото изчезване на пчелите някои предпочитат да го продадат на максимална цена. Според пчеларите една от причините за изчезването на медоносните насекоми е третирането на земеделските култури в забранен часови пояс. „По този начин пчелите се натравят. Другата причина е т.нар. синдром на празния кошер. У нас се забелязва от около три години. На световно ниво пчеларите страдат много от това. Просто в един момент пчелите ги няма в кошера и никой не може да каже къде изчезват“, обясни още Куменов.

Цени

Така заради изчезването на пчелите, а и заради инфлацията за една година цената на меда е скочила с около 30%. Например, ако до преди година цената на едро е била около 4 лева за килограм, в момента е около 5,50-6,50 лева. Биологичният мед се предлага за около 9-10 лева за килограм. Билковият букет, или т.нар. Букет, вече се търгува за 12 лева на дребно, акациевият стига 16-17 лева, тъй като е най-търсен и е с ограничени количества. Той не се предлага от пчеларите всяка година. Килограм липов мед пък вече струва 15 лева, а мановият - 18-20 лева. Страната ни произвежда годишно между 6000-12 000 тона мед, като изнасяме предимно за страни от Европейския съюз и Близкия изток. Най-търсен е в Германия.