1

Л ятна почивка на Българското Черноморие може да бъде постигната за едва 500 лв. на човек или 1200 лв. за 4-членно семейство. Това показва проучване на „Телеграф“, посветено на разбиването на мита, че морето е само за състоятелни хора, утвърдена средна класа или дори богаташи. Калкулацията на „Телеграф“ обхваща бюджетни алтернативи при повечето класически разходи в морската почивка и показва, че ако летовниците не държат на лукса, морето не е задължително да е химера. Бюджетната почивка включва седем нощувки на българското море, евтино пътуване, спане на квартира и безплатен плаж.

Транспорт

Първият ключов разход за всеки ваканционер е посветен на това как ще стигне до морските вълни. В зависимост от това дали сте сам, двойка или семейство с деца - бюджетните алтернативи за транспорта до морето са различни. Самостоятелните пътешественици и дори двойките спокойно могат да използват една от многобройните групи в социалните мрежи, посветени на споделеното пътуване. Това е метод на транспорт, при който водачи на автомобили предлагат места в колата си по определен маршрут, като насреща пътникът заплаща сума, покриваща основно разхода за гориво. В момента по маршрута София - Бургас цената за 1 пътник е 25-30 лв., което е сравнимо с цената на билета с влак, но често включва екстрата да бъдете взети и оставени от удобно място в начална и крайна точка. Ако сте семейство с две деца например, то влакът е най-бюджетният ви възможен избор - можете да стигнете до гара Бургас за 75 лв. за цялото семейство, като още толкова ще трябва да си предвидите и за връщане.

Престой

Морската почивка не значи задължителен 4*-5* ол инклузив хотел или лъскава вила с изглед към морето. Морето е на всички и пазарът там предлага подходящи цени за всекиго. Интернет е пълен с оферти за квартири и апартаменти в Бургас, новата част на Несебър или Созопол, както и Приморско. За сам турист все още се намират непретенциозни квартири за 30 лв. на нощ. Цената означава, че хазяинът обитава друго помещение в имота. Възможно е и санитарният възел да е споделен с други туристи. Стаи със самостоятелна баня пък могат да се открият за 60 лв. както в Бургас, така и в градчетата на юг по брега. За двойка това би се равнило на 30 лв. на човек на нощ. Цената обаче пада, ако пътува семейство с две деца. За такива се намират базово обзаведени квартири по 80 лв. За 100 лв. пък се предлагат квартири, които са и с гледка към морето. За тези пари гостите получават често и тераса, климатик, интернет, хладилник.

Храна

Бюджетната почивка по правило изключва заведенията за обществено хранене, където цените на принципа „ден година храни“ сериозно увреждат джоба на скромния летовник. На морето у нас се предлагат много квартири със споделена или дори отделна кухня, разполагаща с всичко необходимо за приготвяне на съвсем сносна домашна храна. В Бургас, както и в малките морски общини на север и на юг от областния център има обекти на повечето популярни у нас хипермаркети, цените в които са същите, на които бихте пазарували и ако сте у дома. Има и много малки бакалии, които продават по-скъпо, но пак под разхода за ресторант и кръчма. В калкулацията си „Телеграф“ използва ориентировъчната сума от 70 лв. на ден за закупуване на продукти, необходими за приготвяне на храна за закуска, обед и вечеря за семейство с две деца. В сумата има място и за бира и ракия, без да се прекалява, което така или инак е вредно за здравето. Задължителна за бюджетната почивка е и хладилната чанта, която държи това, което трябва да е хладно, без да се налага да се закупуват храни и напитки от обекти на или около плажа.

Плаж

Ключов разход при всяка лятна почивка е самото изкарване на време на плажа. В бюджетния вариант на лятната отпуска слънчевите бани се правят или на плажове без концесионер, или в свободните зони по концесионираните плажове, които са задължителни. В много случаи тарикати концесионери хитруват и поставят свободната зона на трудно достъпно или недостатъчно добре поддържано място по плажа. Има обаче и много съвестни съдържатели на плажове, които предлагат 50% законово издържана свободна зона на курортистите, и то дори разположена на самия бряг. В тези случаи разходът за плаж включва закупуването на един или няколко чадъра за целия престой, което може да се уреди за 40 лв. Разходът е задължителен заради вредния ефект на прекомерното излагане на кожата на слънце. „Сиромашкият“ плаж не включва шезлонги, а предлага класическо разполагане на летовниците директно върху кърпи на пясъка.

Палатката вече не е бюджетна

Смятаната в миналото за най-бюджетна алтернатива за настаняване по морето палатка вече далеч не е най-евтин вариант. През този сезон мястото за разпъване на палатка в официалните къмпинги върви по 50 лв. на нощ, независимо от броя на почиващите (не повече от 6 лица). В тази цена е включено ползване на санитарен възел, душове, ток, както и паркинг за автомобила. На "Каваците", "Смокиня", „Арапя" или "Златна рибка" се предлагат ретро, но ремонтирани дървени бунгала за двама за по 90 лв. на нощ. Важно уточнение е, че бунгалата са без самостоятелен санитарен възел.

Плажните забавления късат портфейла

Бюджетната почивка е невъзможна, ако сте любители на морски атракциони и плажни забавления, за които концесионерите и наемателите искат сериозни суми. Все пак тук-там се намират и достъпни атракции като например водната пързалка във Варна, която струва 2 лв. на пускане за едно дете, но пък с оферта - 10 лв. за 10 спускания. Все още във Варна и Бургас се намират водни колела за 8-10 лв. на час. В курортите такава цена е невиждана, а на места е тройно нагоре. Бюджетно забавление е и разходката с лодка по лонгозите на Камчия и Ропотамо - 10 лв. на човек с намаления за деца и дори безплатно за най-малките. В евтиния вариант на морето атракции като джет, сърф, уейкборд и водни ски не фигурират.