0

Ц ената на водата в Силистра може да скочи от 3,468 лева на куб. м на 5,035 лв./куб. м, което е увеличение с 45,2%. В Разград и района поскъпването е още по-голямо. Там кубик вода може да поскъпне до 5,302 лева при сегашна цена от 3,632 лева. На много други места в страната вече бяха обявени по-високи цени на водата, изключение засега има в София, където през тази година не е предвидено увеличение.

Решение   

На 29 юли КЕВР трябва да одобри на закрито заседание бизнес плановете и предложените от двете ВиК дружества цени на ВиК услугите за тази и следващите 4 години, но дали това ще се случи на фона на казуса с решението на КС за шефа на комисията, не е ясно. Иначе в Силистра кубик вода вероятно ще струва от 1 август 5,035 лева, а след Нова година цената ще се увеличи с 69% „Водоснабдяване – Дунав“, което снабдява с вода Разград и района, е предложило цената  на ВиК услугите да се увеличи тази година с  46% и да стане 5,30 лева за кубик, при сегашни 3,632 лева/кубик. До края на бизнес плана през 2026 г. цената на водата вече ще стане 6,079 лева/куб. м, тоест с 67,4% по-висока от сегашната.

КЕВР посочва, че социално поносимата цена за тази година е 5,31 лева за кубик, тоест само с 1 стотинка разлика от предложената. В плана е заложено загубите на вода да се намалят от 70,33% на 69,34 процента или по-малко от процент, което е в границите на статистическата грешка.

Противоречие

Омбудсманът Диана Ковачева категорично не приема предложеното увеличение на цените, които са едни от най-високите за страната, съобщи от нейно име Нина Бояджиева, която е началник отдел в институцията. ВиК операторът не постига 12 от определените от КЕВР прогнозни конкретни цели за качество, в т. ч. общи загуби на вода и събираемост. Гражданската платформа „Изправи се.Бг“ също се обяви категорично против бизнес плана и повишаването на водата в Разград. „Сега, ако повишите цената  на 5,30 лева, показателят събираемост ще бъде влошен, защото хората не могат да плащат толкова скъпа вода при инфлацията и при липсата на каквато и да е подкрепа на домакинствата и при продължаващото нежелание на властта да дефинира водно бедните“, се казва в становището.