0

П арламентът замрази цената на тока и парното от 1 януари 2022 г.  Създадена беше и временна анкетна комисия заради енергийната криза, която да търси решение за справянето с високите цени на тока, парното и природния газ. Замразяването на цените стана по предложение на ГЕРБ, на фона на обществената дискусия в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по предложеното от нея поскъпване на тока за бита с 11.5 на сто от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12.8 процента, като най-засегнати са столичните потребители на топлоенергия с повишение от близо 30 процента. Преди ден премиерът Кирил Петков каза, че правителството е изненадано от обявяването на поскъпването в деня, в който то положи клетва и обеща 24-часов анализ на разчетите на КЕВР. Именно неговата партия "Продължаваме промяната" поиска създаването на тази анкетна комисия.

Всички парламентарни групи се обединиха около идеята за мораториум за цената на тока освен ДПС, но не такова съгласие имаше и за създаването на Комисия. Според ГЕРБ няма смисъл от създаването на Комисия, когато вече е наложен мораториум. От ДПС изразиха сходно мнение, те смятат, че чрез нея се прехвърля отговорността от Министерски съвет на парламента. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък коментира във вторник по време на дискусия, че ръководената от него комисия е направила всичко възможно, за да сведе поскъпването на тока до тези граници, защото ако е трябвало да приложи всички ценообразуващи фактори повишението е трябвало да бъде 64 процента. Днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране беше прекратено заради налагането на моратариума. Енергийният регулатор трябваше да обсъди тарифата за електроенергията за битовите потребители.

След заседанието обаче стана ясно, че текстът за мораториума е неясен и по-скоро ще предизвика хаос. Това обяви на брифинг в Министерския съвет шефът на кабинета Лена Бориславова.„Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ, трябва да уточним, че бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад затова дали решението не се налага да бъде прегласувано. Неясен до момента е текстът. От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос”, добави Бориславова.