0

Д ържавата ще отпусне между 1,5 и 2 млрд. лева за компенсиране на рекордно скъпия ток и природен газ от декември до март на бизнеса и с цел недопускане увеличение на цените за потребителите. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов и допълни, че размерът на помощта и новата схема трябва да се приемат от правителството на редовното заседание днес. Целта е да се подпомогне бизнеса и населението в следващите месеци на най-висока консумация на енергоресурси. Средствата ще бъдат осигурени от Фонда за сигурност на енергийната система, дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг и от държавния бюджет. Предвижда се от бюджета да се отпуснат между 700 и 1 млрд. лева, като оттам ще се взимат само при изчерпване на другите възможности.

Праг

Компенсация заради скъпия ток ще получават небитовите потребители, които го купуват по цена над 185 лева на мвтч. Подпомагане няма да има за фирмите с договори за по-ниска от тази цена, обясни Николов. Размерът на компенсацията ще бъде равен на 75 процента от разликата между базова цена, тоест над 185 лв. и реална средномесечна борсова цена за съответния месец, обясни Николов. Схемите за подпомагане ще продължат да се доразработват.

Разбивка

Общата сума от 950 млн. лева са предвидени за компенсиране на бизнеса заради скока на цената на тока. 350 млн. лева ще бъдат отпуснати на електроразпределителните дружества и ЕСО, които са принудени да купуват тока за технологични разходи от борсата в сегмента „ден напред“ и отчитат рекордни загуби. Държавата ще компенсира разликата между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР, и реалната цена, по която мрежовите оператори купуват технологичните разходи от свободния пазар. Заради скока на цената на газа държавата предвижда 200 млн. лева за подкрепа за потребители на регулиран пазар на природен газ и на топлофикациите. Това ще доведе до смекчаване на натиска за потенциално повишаване на цените на топлоенергия към крайните потребители в активния отоплителен сезон, допълни Николов.

Компенсации заради скъпия ток и газ ще се отпускат за периода на действие на мораториума, а именно от декември до края на март следващата година.

Фактори

Поскъпването на тока е вследствие на драстичния ръст на цените на въглеродните емисии с над 4 пъти за година и от 20 евро те вече се търгуват за 71 евро на ток. Стряскаща е и ситуацията с природния газ, който е поскъпнал от 20 евро до 153 евро на мвтч, каза Николов. Също така има увеличение и при петрола, допълни енергийният министър. Производството на електроенергия има стабилен ръст от 15% за година, реалната консумация на ток е увеличена с 4%. Поради увеличения капацитет за износ има над 100% увеличение на износа през последната година, съобщи още министърът.

Иван Хиновски: Депутати с ВЕИ да не влияят на енергийни закони

Депутати, които са собственици на ВЕИ централи, да бъдат изключвани от заседанията на комисии при вземане на решения за промени в енергийни закони. За това апелира енергийният експерт и депутат в 45-ия и 46-ия парламент от "Има такъв народ" Иван Хиновски пред Нова тв. По думите му в парламента има собственици на ВЕИ централи, които могат да влияят на законодателни решения в сектора. „Има депутати с 50 ВЕИ централи с по 30 киловатчаса мощност. Те са няколко, но аз познавам лично някои, каза Хиновски. Той поясни, че чрез мораториума на цените на парното и тока собствениците на ВЕИ си запазиха високата премия от държавата, въпреки че продават на борсата и печелят от поскъпването на тока.