0

О т снощи около 40 украински граждани преминаха през Координационния център в Централна жп гара. Част от гражданите престояват за кратко в там, докато изчакват транспорт до друг град или държава, към които са се насочили. Всички те обаче са регистрирани като преминали през Центъра и превозени до местата за настаняване, посочиха от Столична община.

От снощи около 40 украински граждани преминаха през Координационния център в Централна жп гара. Част от гражданите престояват за кратко в там, докато изчакват транспорт до друг град или държава, към които са се насочили. Всички те обаче са регистрирани като преминали през Центъра и превозени до местата за настаняване, посочиха от Столична община.

От снощи започна работа Kоординационен център за подпомагане на украински граждани, пристигнали в София, помещаващ се в Централна жп гара. Сформирането на Центъра е първото решение на Областния кризисен щаб на София, сформиран от областния управител в изпълнение на държавния план за реакция. Областният управител Иван Кючуков е ръководител на щаба, в който участват и столичния кмет Йорданка Фандъкова и представители на държавни институции.

В центъра са обособени помещения за регистрация и хранене, за почивка и преспиване, за тестване за COVID, както и стая за временно приемане на граждани с положителни COVID-тестове. Центърът е организиран от екипи на Столична община с дирекция "Аварийна помощ и превенция", софийската организация на БЧК, Столична регионална здравна инспекция, Столична дирекция на вътрешните работи и със съдействието на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, които предоставят помещенията. 

„Целта е, хората, които идват в София с влакове и автобуси, а и всички останали украинци, да получат помощ още при своето пристигане." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Тук можем да ги регистрираме, да им предоставим информация, да им бъдат направени тестове за COVID,  както и да получат храна и да преспят. Организирали сме и микробуси, които да ги транспортират до местата за настаняване“, допълни Фандъкова.

„Работим в добра комуникация с общината. Поддържам връзка и с всички областни управители, които са в Югозападна България, и имаме съдействие и от тяхна страна", отбелязяа областният управител Иван Кючуков. Той уточни, че към момента имат възможност да разкрият около 700 – 800 места за настаняване. Опитваме се да осигурим всичко необходимо, за да могат тези хора да се чувстват обгрижени и спокойни, каза още Кючуков.

Столична община и Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ пък осигуряват микробусите, които се използват за транспорт за настаняване или регистрация за придобиване на статут.

Общината още от първите дни на войната в Украйна създаде щаба под ръководството на кмета на София, който отдели свободни места за настаняване в общински бази и организира транспорт от границата. Столична община подготви брошури с подробна информация за украинските граждани, които се предоставят на влизащите в София. В тях са описани както процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, така и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и др. На сайта на общината работи специален отдел с информация за граждани от Украйна, както и денонощен телефон за връзка.

50% от отделените от Столична община места за настаняване в София са заети.