0

С декларации от 3 парламентарни групи депутатите почетоха жертвите от Холокоста. Реч по повода имаше от ГЕРБ-СДС, БСП и ПП. Депутатите се обединиха около това, че тежките уроци от миналото, наситени с жестокост, трябва да бъдат урок за настоящето. 

С декларации от 3 парламентарни групи депутатите почетоха жертвите от Холокоста. Реч по повода имаше от ГЕРБ-СДС, БСП и ПП. Депутатите се обединиха около това, че тежките уроци от миналото, наситени с жестокост, трябва да бъдат урок за настоящето. 

Екатерина Захариева от ГЕРБ отбеляза, че в световния календар има дати на скръб и печал, които напомнят за най-мрачните времена в нашата история. Дати, носещи в себе си паметта за безсмисленото насилие, на чудовищната жестокост и нейната най-висока цена - тази на човешкия живот.

“Преклонението пред погубените животи е наш дълг като хора и граждани на света, но той е и обещание на поколенията, че никога повече няма да допуснем подобно варварство да се случи. Усилията на глобалната демократична общност, насочени към мир и просперитет, трябва винаги да бъдат ръководени от взаимното уважение и зачитане на различията - расови, етнически или религиозни.”, заяви депутатът.

Захариева отбеляза, че Холокостът е най-тежкият урок по история, който не трябва да бъде забравян.

“През 2018 година страната ни стана член на Международния алианс за възпоменание на холокоста и предприе редица законодателни инициативи, които позволят ефективното преследване на извършителите и подбудителите на антисемитски и други расистки прояви, защото, за съжаление, антисемитизмът предизвика Холокоста, но не изчезна с освобождаването на нацистките лагери”, заяви тя.

В декларацията тя почете и делото на народните представители от 25-ото Народно събрание, на българските духовници и общественици, както и на гражданите за проявената смелост да защитят евреите у нас. Захариева отбеляза, че вследствие на това дело, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на повече от 48 хил. евреи български граждани към лагерите на смъртта.
Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е признак за зрелостта на демокрацията на една държава.”, допълни депутатът.
Екатерина Захариева отбеляза обаче, че българската страна не е имала възможността да спаси 11 343 евреи, които са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия под германска юрисдикция. Тя призова да не се изкривява историята, за да се гарантира мирът, просперитетът и спазването на човешките права.

Явор Божанков от БСП посочи в декларацията от името на групата, че ужасите на войната се помнят, но и днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира.

“Само преди ден бях на място, което остави трайна следа в съзнанието ми – Бабин Яр в Киев. Сто хиляди са загубили живота си, в това число по-голямата част от местното еврейско население. Десетки хиляди само за един ден – евреи, роми, цивилни, жени, деца. (...) И днес, в същата страна, Украйна, населението е на ръба на военен конфликт. Затова имаме особена отговорност. Едно цяло поколение, станало свидетел на тези ужаси, ще си отиде. Идва ново, а нашата отговорност е да предадем уроците на миналото, за да не се повтарят те в бъдещето.”, каза депутатът.

По негови думи България е видяла и преживяла много. Той подчерта, че е повод за национална гордост спасяването на българските евреи, но отбелязва и, че се помни и фашизма по българските земи, както и антифашистките движения. “Помним хилядите антифашисти, които са загубили своя живот в борбата си срещу фашизма.”, заяви Божанков.

“Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот се е изродила в ловкост – да снимаме човешкото нещастие, да го качваме в социалните мрежи, да споделяме, да сме гневни. Но там – виртуално. И днес има риск историята да се повтори. Затова ще завърша с думи на именития юрист Кристиян Таков, който каза: „Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си.", допълни социалистът.

Калоян Икономов от “Продължаваме промяната” в същия дух заяви, че “антисемитизмът удря в сърцето на нашите ценности - човечност, религиозна свобода, равенство, отрова за нашето общество” и отбеляза, че “от всички нас зависи да го предотвратим”. По негови думи той не е заровен дълбоко в миналото и условията на пандемия са предизвикали дезинформация, отричане на факти и напояване на онлайн пространството с антисемитистки разкази.

“Историята е свидетелство за неизмеримата сила на еврейския народ”, каза Икономов и изрази признателност към предците на народните представители, защитили евреите по времето на Втората световна война.