К апитанът и вторият помощник на товарния кораб Вера Су ще получат обвинения за засядането на съда край Камен бряг и опасността, която това създаде.

Ива Димитрова


Това съобщи на брифинг вчера добричкият окръжен прокурор Радослав Бухчев. Двамата са задържани за срок до 72 часа, а прокуратурата ще поиска от съда да им постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Разпит
В 10 часа вчера в Съдебната зала в Добрич започна разпит на екипажа. Конвоят с моряците пристигна от Каварна, където моряците бяха настанени, след като ден по-рано бяха евакуирани от кораба. Разпитите се проведоха пред съдии в три зали на Съдебната палата, като бяха осигурени и трима преводачи от турски език за моряците, които са турци и азери. Следствените действия се извършиха при закрити врати. В Съдебната палата присъстваха представители и на корабособственика, и на застрахователя.

Престъпление
До редакционното приключване на броя бяха разпитани всички моряци, с изключение на двамата, които ще получат обвинения. Те ще бъдат по текст от Наказателния кодекс от 1975 г., касаещ виновно причиняване на засядане на кораб, с което е била създадена опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот. Дори и при неумишлено деяния по немарливост двамата обвиняеми ги грозят присъди от 5 до 15 г. затвор.

Съдействие
Капитанът на кораба е предал на прокуратурата всички корабни документи: корабен дневник на палубата, корабен дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата. Делото е дадено за наблюдение и работа на НслС, каза още Радослав Бухчев. Още днес в Добрич пристигат следователи, които ще се запознаят с разпитите на екипажа и ще бъдат набелязани съответните действия. Разследването продължава по трите направления: произшествието с кораба, причината за което е по-скоро човешка грешка; замърсяване на околната среда; бездействието /ако има такова/ на съответната администрация.