0

Д жипита въвеждат такса болничен насред пандемията. За това алармират десетки пациенти пред здравната каса.

Издаването на такива документи е включено в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на фонда. Това означава, че здравноосигурените лица не следва да заплащат за услугата. Изключение са извинителните бележки за училище, които не се покриват от НЗОК и съответно всеки лекар е въвел тарифа за издаването им.

Такси за болничен лист, направление, бележка за липса на контакт със заразно болен или извършени задължителни имунизции обаче са нерегламентирани. Въпреки това много лични лекари си позволяват да ги въвеждат.

„При посещение при личен лекар освен потребителска такса от 2.90 лв. трябва ли да плащам по 2 лв. за издаване на направление, по 12.50 лв. за издаване на болничен лист, 2 лв. за издаване на лист, с който ме изпращат на ЛКК“, гласи запитване в онлайн платформата на НЗОК „Въпроси и отговори“.

От фонда отговарят категорично: „Не трябва да заплащате на личния лекар нито за издаването на направление за консултация със специалист, нито за издаването на болничен лист“. Друг здравноосигурен пациент пък пише до касата, че семейният лекар иска всеки път различна сума, между 15 и 25 лв., за издаването на болничен лист за гледане на дете.

И в този случай от касата уточняват, че това е нередно и може да бъде подаден сигнал, за да се извърши проверка. Освен за документи джипитата въвеждат още такса превръзка, такса инжекция и др. От НЗОК обаче са категорични, че и тези процедури са включени в пакета и здравноосигурените лица не следва да заплащат за тях.

Освен нерегламентирани такси хората често се оплакват и от отказ на личния лекар за домашно посещение.

„Майка ми е доста възрастна жена с множество заболявания, но напоследък не може да се придвижва поради силни болки в краката. Има ли задължение в този случай личният лекар да я посещава у дома при спешни състояния“, гласи едно от запитванията към фонда.

В отговор от НЗОК уточняват, че в пакета от медицински дейности, който личният лекар изпълнява, е включено и задължението да извършва домашни посещения според предварително обявен график. От касата допълват, че според Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ лекарите извършват домашни посещения само когато състоянието на пациентите го налага.

Междувременно над 140 000 българи сменят личния си лекар по време на пандемия, показват данните на здравната каса за изминалата 2020 г. Нов избор на джипи можем да направим два пъти в годината - през юни и през декември. Хронологията показва, че повече желаещи да намерят нов семеен медик има през лятото.

През зимата обаче също се правят смени. Извън нормативно определените срокове нов личен лекар можем да изберем при конкретни условия, като промяна на настоящ адрес, прекъсване на договора с касата, закриване на практиката и др. Много често обаче смяна на джипито искат и пациенти, които не са доволни.