0
  • Депутат от ПП предупреди за схеми и назначения на БСП
  • Левицата съзря лични мотиви, Дунчев бил обсъждан за министър
  • ДБ: Няма напрежение, но трябва да бъде направена проверка
  • Депутат от ПП предупреди за схеми и назначения на БСП
  • Левицата съзря лични мотиви, Дунчев бил обсъждан за министър
  • ДБ: Няма напрежение, но трябва да бъде направена проверка

Схеми в системата на горите, чистки и назначения на БСП без конкурси предизвикаха искри в управляващата коалиция. Повод се оказаха твърдения на депутат от най-голямата партия в мнозинството - Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“, който е бивш директор на Агенцията по горите. Пред БНР той заяви, че в коалицията до такава степен са се обвързали ангажиментите на коалиционните партньори, че направо са се блокирали. Според него в разрез с коалиционното споразумение и в противоречие със закона са в ход десетки назначения без конкурси. По думите му единствената причина да се крият имената на всички тези кадрови промени е, че са хванали слабото място - тотална чистка на всички кадри, но не на „калпазаните" и на „схемаджиите“, а на почтени кадри, директори, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на политически натиск. Според него ефектът е горската система да бъде

превзета от партийни функционери

на един от коалиционните партньори, за да могат горите да се ползват за партийни и предизборни цели. "На възлови позиции са истински кадри на БСП", посочи Дунчев. И добави, че на много места са излезли кадри, които някога са били свързани с ГЕРБ или ДПС и в момента по думите му отново идват на власт. Според Дунчев „това са поръчкови директори", които изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на конкретно занижени цени. По-късно в кулоарите на НС Дунчев коментира, че не става въпрос за раздор в коалицията, а от ПП "просто променят правилата на играта". Според него, ако искат България да върви напред, депутатите и решенията в МС трябва да се взимат на принципни основания, а не на политически. Призова оттук нататък всяка партия и министър да спазва правилата и да управлява ресурсите, които са му предоставени. По думите му никой не знае имената на директорите, които са сменени в последната една година, и определи това като липса на публичност. Според Дунчев с твърденията си не срива коалицията, а я заздравява. "Един куп хора са назначени, които не разбират абсолютно нищо от гори. Много от кадрите не са само партийни, а такива, които се ползват от всяка партия, защото са удобни, защото са послушни, за сметка на професионалистите, които не могат да бъдат неподкупни", допълни той и подчерта, че има конкретни данни за корупция. Заяви, че е питал премиера Кирил Петков защо се допуска това и когато няма чуваемост работата на депутатите е да защитят интересите на гражданите. Изрази надежда да се водят разговори по темата в МС, за да се променят правилата. "Ние имаме интерес

управлението да е здраво

затова трябва вътре отношенията да са чисти, прозрачни и почтени", каза той. Посочи, че е важно Агенцията по горите да бъде извадена от шапката на земеделското министерство и нейният шеф да се избира от МС.

По-късно в кулоарите на НС Георги Свиленски от БСП отрече упреците, като даде да се разбере, че за подобен тип обвинения трябват факти. И отново препрати топката към Дунчев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече за вътрешни проблеми в коалицията. Нинова допусна, че може да има и личен елемент от страна на Дунчев, който е бил кандидат за земеделски министър в рамките на коалиционните преговори при съставянето на правителство.

Дали има пробив

в управлението и стабилна ли е коалицията, все пак стана повод за коментари от страна и на останалите партии в НС. Според лидера на "Възраждане" Костадинов в ПП има депутати, които често изразяват лично мнение и тези техни позиции не са съгласувани с парламентарната група или началниците им, което по-късно самият Дунчев отрече. Според Костадинов коалицията не е разклатена и знаят, че партиите трябва да се държат много стабилно една за друга, защото при едни следващи избори 2 от тези 4 партии няма да влязат в НС, а ПП най-вероятно ще има три пъти по-нисък резултат. По думите му това е смъртна прегръдка - държат се силно един за друг и заедно потъват към дъното. На свой ред Иво Мирчев от ДБ отрече да има проблеми в коалицията, а разговори - така както имало и при съставянето на кабинета. По думите му тези неща са нормални, но според него трябва да бъде проверено в каква степен твърденията на Дунчев отговарят на реалностите, за да се вземат мерки. По думите му всяка тема се обсъжда в коалицията. Станислав Балабанов от ИНТ бе категоричен, че няма напрежение в коалицията и ако има нарушения, извършени от земеделския министър, компетентните органи трябва да вземат отношение. По думите му управлението е стабилно, което е важно особено в момент на военен конфликт. По време на война всички трябва да сме обединени, призова той. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че коалицията не е стабилна и това се демонстрира вече повече от над 1 месец. Такава била и когато е трябвало да се вземе решение на НС за декларацията за Украйна, което отнело часове наред. И даде пример с отказа на БСП да подкрепи точка от нея. Именно ГЕРБ внесла проект на тази декларация и се наложило опозицията да реагира. По думите й явната демонстрация на корупционни практики и взаимните обвинения не ги учудват. Надяват се борбата с корупцията да не е само слоган, а да има реални действия. Именно затова очаква прокуратурата да се самосезира, ако твърденията са верни.