0

В  продължение на четири години след подписването на договора за добросъседство със Северна Македония, страната кандидат за влизане в Европейския съюз, не направи необходимото за неговото изпълнение. Това заключение направи властта по време на КСНС при президента Румен Радев.

След заседанието държавният глава категорично обяви, че правата на македонските българи не може да бъдат обект на преговори.

Радев припомни, че България е първата страна, която признава Република Северна Македония и никога не сме отричали правото да живущите там да се самоопределят на базата на собствено самосъзнание. 

"В същото време България държи на пълното равноправие с останалите народи в Македония", заяви държавният глава. 

Участниците в КСНС са категорични, че са необходими действия за възстановяване на доверието и активизиране на сътрудничество от взаимен интерес. Като ключов елемент Радев посочи израждането транспортния коридор № 8.

Консултативният съвет препотвърди подкрепата си за започване на преговорите на Албания за влизане в ЕС.

КСНС прие следните предложения:

- При провеждане на вътрешната политика на страната МС да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;

- Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи

- Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.

- Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения.

- Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.

- Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор номер 8 съвместно с РСМ и Албания, като единен проект – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

- НС да предложи на законодателния орган на РСМ създаване на структуриран диалог между групи за приятелство и парламентарни комисии, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.