0

С туденти стават спасители на плажа през юли. По този начин концесионерите се надяват да няма недостиг на кадри през сезона. Този месец на повечето плажове има само по един пост, а и учениците и студентите все още не са свободни заради обучението си. Те обикновено започват от юли, коментира пред „Телеграф“ председателят на Националната комисия по водно спасяване към БЧК доц. Стоян Андонов. 

„Има достатъчно спасители. Сега е началото на сезона и обикновено се наемат по-малко кадри. А студентите все още са в сесия, те се включват обикновено другия месец. Но се надявам, че ще имаме един спокоен сезон“, обясни доц. Андонов. Той изтъкна, че възнагражденията на места вече достигат и до 2000 лева.

Само преди няколко дни от Асоциацията на концесионерите обаче изтъкнаха, че за пореден път се изправят пред проблема с недостиг на спасители по Черноморието. Те предложиха студенти от НСА по плувни спортове да бъдат обучавани в академията за водни спасители и след като положат успешно изпит, да могат да работят на плажа. Идеята е тези месеци да им се признават за трудов стаж.

Споразумение

Според директора на „Водноспасителна служба“ към БЧК Антон Налбантов това може да се реализира и да има резултат само ако се обвърже със споразумение между НСА и Асоциацията на концесионерите. „Това е мое лично мнение, но не може само заради това, че тези студенти са от НСА, да застанат на постовете. Нужно е да преминат курсове за водни спасители. НСА всяко лято организира такива курсове на базата си в Равда. Но не мисля, че е панацея. Спасители има достатъчно и ако някой работодател не може да си наеме служители, не бива да прехвърля проблема на други“, каза Налбантов. 

Талони 

Той изтъкна, че тази година 600 души са преминали курса за спасители към БЧК, като обученията продължават. Само за последните 10 години пък талони са получили 8000-9000 души, като всяко лято обичайно около 70% са младежи от 17-27 години.

„В същото време на Черноморието ни са нужни 1300 -1500 спасители най-много. Така че недостиг няма, има излишък. Нека концесионерите се запитат защо младежите нямат мотивация и някои предпочитат да се реализират в чужбина“, каза още Налбантов. Той уточни, че с промени в наредбата още преди няколко години е прието през юни да разкриват поетапно постовете. Те трябва да заявят колко спасители са им необходими, за да може другите плажове да се определят като неохраняема зона. Според Налбантов недостиг на кадри може да има само на плажове, на които концесионерът не е заложил на водното спасяване и не са се подсигурили. 

Спад на удавянията

Положителна тенденция през последните четири години пък е, че има спад на случаите на удавяния. От около 200 случая годишно вече са под 100, обясни доц. Стоян Андонов. Това се дължало на факта, че българинът вече бил по-предпазлив. Програмите за обучения на деца също вече давали резултат.
„Само преди 15 години бяхме на първо място по процент удавени деца в Европа. От 29% случая с удавени деца под 18 години годишно вече паднахме на около 10%. Това е добър показател“, обясни още доц. Андонов.


Каре

Проверяват хигиената и свободните зони

Комисия от Министерството на туризма започна проверки на плажните ивици. Целта е да се види дали се изпълняват изискванията по договорите за концесия и наем. Ще се следи има ли достатъчен брой спасители, как са обособени свободните зони, какви са санитарно-хигиенните условия.
52 плажни ивици по Южното Черноморие остават неохраняеми този сезон. За 11 от тях са в ход процедури за обезпечаването им с водни спасители. Проверките на плажните ивици ще бъдат редовни и извънредни, както и по постъпили сигнали. Ще продължат до 30 септември.
След две години изисквания заради пандемията това лято отпада изискването за отстояние между чадърите. Ще се проверява дали наемателите и концесионерите са оставили 25 на сто от плажната ивица свободна от плажни съоръжения.