Д околкото познавам моите непримирими колеги, няма да се учудя ако депутатите от НФСБ подадат сигнал до КПКОНПИ за проверка защо в декларация липсва този имот. Това заяви Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в кулоарите на НС.

Доколкото познавам моите непримирими колеги, няма да се учудя ако депутатите от НФСБ подадат сигнал до КПКОНПИ за проверка защо в декларация липсва този имот. Това заяви Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в кулоарите на НС.

Симеонов разкри, че действащ министър разполага с доста крупни имоти – 3 големи апартамента в София, а се оказва, че не живее там , а някъде другаде. Припомни, че този министър е длъжен да го декларира по закона за противодействие на корупцията, но не го е направил. "Става въпрос за доста луксозен имот, 2,5 дка площ, което се намира в кв. Бистрица на ул. Липа", разкри Симеонов.

Самият той не се нае да каже името на министъра, но показа снимков материал, как изглежда имението. „И аз получавам сигнали на парче, не мога да ви кажа на кого е“, коментира той. „Нека комисията да установи чий е, това е най-интересното. В чий имот живее този министър?“ призова Симеонов.

В публикация на сайта ПИК от 2017 г., става ясно, че в имота живее министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Не живея в къщата, чиито снимки се разпространяват в социалните мрежи, отговори министърът на туризма Николина Ангелкова по повод разпространените снимки в медиите и намекването на Валери Симеонов, че това е неин имот, който не е декларирала. „Била съм там на гости с дъщеря ми. Това е къщата, която е собственост на родителите на съпруга ми", допълни Ангелкова. "Всички имоти, които имам, са ясно декларирани. Описала съм и средствата, с които съм ги придобила", поясни тя на брифинг.

Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП да извършат проверка относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от социалиста Крум Зарков, съобщиха от прокуратурата на своя сайт. ВКП е разпоредила на органите на Комисията да извършат изискване на информация относно притежаваните от проверяваното лице недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.
На НАП е възложено спазването на данъчното законодателство както и относно съответствието между декларираните и получени доходи.

„Все още не знам от кого, но ще ви уведомя след като заведа дело срещу този господин или госпожа“, заяви Валери Симеонов във връзка с подаден сигнал в прокуратурата срещу него за 3 имота, които са закупени на занижени цени от "СКАТ " ООД, чийто собственик и управител е той. Сигналът е постъпил при главния прокурор и в него са описани три сделки за купени имоти на ниски цени, съобщават от прокуратурата, но не посочват кой е подал сигнала. Първият случай е от 2004 г. "СКАТ" ООД получава право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв. През 2005 г. дружеството купува офис в "Слънчев бряг" с площ 31,35 кв. м. за сумата от 6 901,10 лв. при данъчна оценка 6 901,10 лв. Третият случай е от 2008 г. Купен е имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов. Той даде да се разбере, че в целия сигнал не се говори за имущества, които са негова собственост , а собственост на фирмата "СКАТ" ООД. „Говорим за собственост на фирмата, фирмени дела и сделки, които са извършени още преди да вляза в политиката. И тези сделки са проверявани от НАП“, поясно Симеонов.

Той обясни, че когато е бил председател на общинския съвет, телевизия СКАТ е била съсобственик заедно с общината и когато се продава имота общината е длъжна да го предостави първо на съсобственика.

„Може да има връзка, може да няма връзка“. Това беше отговорът му на въпроса дали вижда връзка в това, че 2 часа след като намекна за оставката на министър председателя Борисов започна проверка срещу него. „Не мога да коментирам, но това са факти“, завърши той.