0

М инимум 30 екипа от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обикалят от село в село, за да броят белите щъркели.

Поне до 15 юни ще продължи инициативата, в която БДЗП е координатор, а участват регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите (РИОСВ), както и много правителствени организации и доброволци.

IStock

„Тези 30 екипа наистина са минимумът. В тях всеки граждани може да се включи. На сайта на БДЗП има мобилно приложение, което може да се свали и в него да се нанесат данните. На практика се прави паспортизиране на всяко гнездо. В приложението има отделни графи и опция за отбелязване на локация, както и на броя на малките, който също е важен да се отрази. Затова го правим сега, когато те се виждат“, коментира пред „Телеграф“ екологът от БДЗП Петър Янков.

Безопасност

„Много е важно да бъде отбелязано и кои гнезда са под някаква опасност. Най-често това са тези по стълбовете. Отне ни 20 години да убедим електроразпределителните дружества, че и за тях е по-изгодно да инвестират и да поставят платформи.

Тези преброявания се правят веднъж на всеки 10 години. Последното беше през 2014 година и у нас бяха установени около 7000 двойки. Сега е интересно да видим какъв ще е резултатът.

IStock

Проучването се прави на територията на целия Европейски съюз и се финансира от спонсори и дарители. Специално за България средства идват и от организацията BirdLife International”, коментира още Янков и уточни, че данните, събрани от България, ще бъдат предоставени на общоевропейски координационен център.

Почит

„У нас тази птица винаги е била на особена почит и затова интересът към преброяването е сериозен. Хората с желание се включват“, каза още Янков, който заедно със своите колеги работи и по финансирани от Европейския съюз и възложени от нашето правителство проекти на всички птици. „Европейската комисия има списък и дори за някои видове да нямат популации у нас, ние трябва да потвърдим това. Постоянно извършваме наблюдения и броим. До април ще сме готови с доклада, който ще предоставим“, допълни екологът от БДЗП.