0

В секи втори работещ в България полага или е полагал извънреден труд нерегламентирано.

Това каза пред „Телеграф“ вицепрезидентът на КНСБ и експерт по трудово право Тодор Капитанов.

При около 3 милиона работещи българи това означава, че милион и половина са бачкали извън работно време, в почивни дни или на празници, без това да им е било платено допълнително.

Извънредният труд в работни дни – например служителят да остане след края на работното време в офиса, за да си завърши задачите, по закон се заплаща с 50% увеличение. Ако работата е в почивен ден, увеличението на заплащането трябва да бъде със 75 на сто. А ако се бачка на официален празник, като например на Великден, ставката се вдига със 100%.

Заблуда

Много хора биват подлъгани от страна на работодателите, че времето, в което работят допълнително, ще им бъде компенсирано под формата на почивка. Законът обаче не дава правно основание за това. Например, ако работиш в събота, това не може да се компенсира с намалено с един час работно време през седмицата, посочи Тодор Капитанов. Той подчерта, че всяко усилие извън работното време се води извънреден труд и следва да се заплати по съответната ставка.

Оказва се, че извънреден труд се води и хапването пред компютъра в офиса на сандвич, който сме си приготвили вкъщи, по време на регламентираната обедна почивка. Работниците често правят тази грешка просто защото не могат да се справят с всички възложени им задачи. Това обаче си остава за тяхна сметка, тъй като, за да докажат, че са полагали извънреден труд, е нужно да има заповед на работодателя.

Още по-притеснително е, че дори когато напуснеш работното си място, работодателят продължава да ти дава задачи по мейл, телефона, по вайбър, коментира Тодор Капитанов. Задават се срокове, които служителят не може да изпълни. Така той е принуден да изпълнява задачите късно вечер или рано сутрин под страх да не загуби работното си място. Не липсват и случаи, когато заради увеличения обем работа служителите трябва да бачкат дори когато са в отпуск или в болнични.

„Нарушенията, свързани с работното време и почивките, са едни от най-често срещаните у нас. И това го констатира както Главна инспекция по труда, така и синдикатите. За миналата година от ГИТ са регистрирани около 20 000 нарушения на работното време и почивките“, каза още Тодор Капитанов.

Сектори

Най-често нарушения има в търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта, дейностите по охрана, производството на облекло. Данните на ГИТ обаче показват, че до актове и глоби рядко се стига. Според информация, предоставена на „Телеграф“, през 2022 г. за установени нарушения по заплащането на труда са издадени общо 638 акта. От тях 218 са за работа на официални празници, а 23 броя са за извънреден труд.

Човешкият ресурс на Инспекцията по труда позволява да бъдат проверени само част от предприятията, коментират от ГИТ. Проверки обаче се извършват при всеки подаден сигнал, което гарантира, че контролът се насочва там, където наистина има проблеми. При установени нарушения се предприемат мерки за отстраняването им, най-често чрез задължителни за изпълнение предписания, а в някои случаи се търси и административно-наказателна отговорност. Санкциите са регламентирани в Кодекса на труда, те варират от 1500 до 15 000 лв.

Сигнали

ГИТ отново напомня, че за да защитят своите трудови права в най-пълна степен, работниците и служителите трябва да разполагат с писмени доказателства за полагането на труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на извънреден труд или поименният график. Ако работниците и служителите считат, че правата им са нарушени, на сайта на инспекцията, в рубриката „Административно обслужване“, е публикувана подробна информация за начина на подаване на сигнали. Гражданите могат да се обръщат за консултации и на националния телефон на агенцията 0700 17 670. Съдействие може да се търси и от синдикатите. КНСБ има приложение за мобилни телефони VOX KNSB, чрез което работниците и служителите могат да подават сигнали срещу некоректни работодатели.

Практиката показва, че работещите обикновено търсят съдействие от Инспекцията по труда, след като им бъдат изплатени заплатите, когато не получат увеличението за работа на официален празник. По време на самите празници проверки могат да бъдат организирани, ако работниците са подали предварително сигнал, че има риск да работят по време на тях незаконосъобразно.

По своя инициатива: Шефът може да плати и повече

За работа по време на официални празници работодателят дължи на своите работници и служители минимум двойно увеличение, а ако трудът е и извънреден, той се заплаща със 100% увеличение. Великден и четирите почивни дни са официални празници според Кодекса на труда, информират от ГИТ. За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Извънредният труд трябва да бъде възложен със заповед, а работниците да са запознати с нея най-малко 24 часа преди началото на полагането му. За работещите по график при сумирано изчисляване на работното време работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%. При работа в почивни и неприсъствени дни се заплаща единствено извънредният труд, и то със 75% увеличение. Неприсъствен ден например ще бъде 8 май 2023 г. (понеделник), тъй като празничният 6 май е в събота. Инспекцията по труда обръща внимание, че в Кодекса на труда са определени минималното увеличение на възнаграждението при работа в празнични и почивни дни. Законодателството не ограничава желанието на работодателя да определи по-висок процент на увеличението. Такъв може да бъде регламентиран и в индивидуалните или в колективните трудови договори.