0

Р екторите на висши учебни заведения реагират остро срещу обявеното вчера решение от премиера акад. Николай Денков занапред държавата да поема таксите за обучението на всички студенти по държавна поръчка. Според тях от една страна, когато не плащат от джоба си, младежите ще са по-малко заинтересовани и е възможен отлив от учебен процес. Когато тези средства вече не постъпват на място във висшите училища, няма да са възможни правените до момента компромиси от ректорите –  таксата да се плати на вноски, да се изчака болен студент, майчинство или закъснение след участие в програма по обмен и младеж да бъде пуснат да продължи с три невзети изпита, за да не ум пропадне годината. По-сложен ще е и процесът за преподавателите. Когато студентите не идват на лекции, те полагат същия труд, независимо дали в залата има петима или 10 младежи. Но после трябва да търсят отсъстващите за допълнителни консултации, обясни лидерът на националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ проф. д-р инж. Лиляна Вълчева.

ЧЕСТИТО: Висшето става безплатно!

Новото положение отнема от ректорите инструмент, чрез който до момента са балансирали грешките на държавата. Едната от тях е, че с години висшите училища не са получавали  средства за компенсиране на увеличенията на минималната работна заплата. За първи път миналата година под  натиск на профсъюзите бяха отпуснати 3 млн. лева, а тази година -  11,8 млн. за компенсиране на ръста на минималната работна заплата. „Досега компенсираха ректорите – тъкмо с тези пари от таксите на студентите. Защото сме стигнали до положение служител с висше образование и степен магистър да получава близка до минималната работна заплата. Откъде ректорът ще балансира сега?“, попита проф. Вълчева.

Според нея има друг проблем - че средствата ще са съсредоточени само в държавата. "Тя се ръководи от политици. А като дойде политик и не му харесва политически коментара на някой в дадено висше училище? Политизираме ли системата? Отнемаме ли автономията? Подиграваме ли се със свободата на преподаване? Не е възможно така да се процедира – заяви проф. Вълчева. - Това не е добре премислено. И аз разбирам защо са били вчера като препарирани ректорите. Днес голяма част от тях ми се обадиха, че не им се ходи на работа, демотивирани са и не могат да гледат в очите колегите си, не знаят какво да им кажат. Защото в академичните среди има морал да не говорим едни срещу други.

Според проф. Вълчева, той за втори път тръгва в грешна посока и поставя гилдията пред свършен факт. Първия път все пак приел разговор между първо и второ четете за промяна в Закона за висшето образование – да влязат няколко текста, които да засилят изпълнението на качествените критерии. „Когато един български учен прави сериозно предложение, сериозна програма, той преди това прави много анализи, дискусии, сравнява с други водещи в тази посока. Учудена съм на действията на акад. Денков, който е перфектен учен – защо методиката на научните изследвания при него е  вече политически дезориентация.

По думите й акад. Денков вече е призовал да не се събират таксите за втория семестър. „Това е незаконно, правен нихилизъм. В Закона за висшето образование пише какво трябва да прави ректорът и изведнъж премиер му разпорежда друго. Той над закона ли е? Какво става в тази държава? Ректорите са длъжни да изпълняват разпоредбите на закона, иначе има строги санкции. Това не може да стане, докато не е факт промяна в закона. Но пак казвам – за да се стигне до това, трябва да има много сериозни анализи“, подчерта проф. Вълчева. 

Тя участва в събрание на синдикалните структури в Университета по хранителни технологии в Пловдив, на което се обединиха секциите на двата профсъюза – Асоциация на демократичните синдикати и на ВОН-КНСБ. Членовете се подписаха под декларация, с която обявиха стачна готовност. Исканията са началната заплата на асистент да се увеличи от 1810 лв. на 2150 лв. , заедно с подходяща стъпка за увеличение на месечните възнаграждения на  следващите академични длъжности.

Относно служителите настояването е за 60% ръст - техните възнаграждения да се обвържат с минималната работна заплата, която да се умножава по различен коефициент: за служители със средно образование – 1,15, при образователна степен специалист – 1,30, за бакалаврите – 1,45, а за служители с магистърска степен – 1,60. Техните заплати към момента са най-изостанали, а средства за тях не са предвидени. Ако таксите на студентите вече не постъпват на място във вузовете, те няма да могат да дават допълнителни пари, за да компенсират дисбаланса, както е било до момента. Ако няма реакция от държавата до края на февруари, започват ефективни протестни действия. В основата им ще са заплатите на служителите, защото за академичния състав от 3 г. се правят  стъпки за повишаване. Синдикатите са притеснени и от създаване отвън на напрежение между вузовете. В момента има огромно различие между нивата на заплащане в различните университети. Някои са с професионален коефициент 1,65, но в медицинските той е 8,5. По него се умножава базовият норматив от 713 лв. при формиране на възнагражденията. Така в медицинските университети преподавателите взимат тройно повисоки заплати, а получават и възнаграждения като лекари в болниците.

Изведнъж, вместо да се заделят пари да се оправи това неравенство, се отнема и инструмента, чрез който ректорите можеха да го правят“, каза проф. Вълчева.  В същото време Асоциацията на медицинските висши училища също иска да участва в процеса за увеличаване на възнагражденията, а там няма синдикални организации. „Нашата работа е да си защитим синдикалните структури и членове. А на медицинските университети сме казали, че за тях можем да договаряме отделно, но не и по метода на противопоставяне – да се взима от парите на тези, които са с три пъти по-ниски заплати от техните. Затова искаме разпределение в спокойна среда“, каза проф. Вълчева. Още вчера е пратена обща позиция на синдикат “Висше образование и наука“ към КНСБ и Синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“ . Адресирана е до премиера и министъра на образованието.  В момента се провеждат събрания във висшите училища в цялата страна като днешното в УХТ – за да се вземат решения за евентуални протестни действия, ако исканията не бъдат чути.