0

Б ългарчета удариха в земята свои конкуренти от „Харвард“, „Оксофрд“, „Кеймджидж“, „Пристън“ и останалите елитни университети на цялото земно кълбо на Световното по дебати. 

Тази година то се проведе в Мадрид. От страната се явиха Николай Ангелов от София и Румен Маринов от Шумен. Индивидуално Румен се класира 2-ри най-добър говорител от над 520 такива, а Николай 6-ти. 

Само преди броени дни пък наше дете грабна златната купа от  Международната олимпиада по английски език между България и Литва. Шестокласникът от Хасково Карлос Мерлет надви връстниците си от чужбина и грабна приза. Други седем българчета от 2 до 8 клас – Яман Сюлейман, Джудит-Фатме Елис, Теослав Кисьов, Христо Геренов, Денислав Христов и Цветелина Георгиева вложиха знания в състезанието и се представиха достойно на езиковия форум.

Позиция 

“Ще си излея душата набързо понеже въпреки всичките вълнения и радост последните няколко дни нещо днес ме накара да съм малко тъжен.
В последните няколко месеца с Румен Маринов достигнахме финала на Европейското по дебати, финалите на Оксфорд и Кеймбридж, а вчера и финала на Световното след като бяхме на първо място от всички отбори в света с най-много точки от 9 кръга дебати срещу отбори от Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд и всяко друго голямо име, което може да се сетите в света. През това време счупихме и индивидуални рекорди и се борихме с факта, че английският не ни е майчин език”, написа Николай в профила си във фейсбук. Той разказва, че са носили българското знаме навсякъде. “Американци, хървати, сърби, англичани и много други от десетки различни държави скандираха “Българи юнаци”. Днес обаче подочух как по време на дискусия в голяма телевизия са казали “никой не го интересуват дебати” и мисля че както след Европейското никой няма да отрази това. През това време имената ни са вече в статии от Азия, Европа и др.”, допълва огорчено момчето. Потърсен от „Телеграф“ той не пожела да отговаря на допълнителни въпроси.

Отличия 

35 медала грабнаха българските гимназисти на Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика (IZHO) в 19-ото й издание. Те успяха да спечелят 12 златни, 8 сребърни и 15 бронзови отличия в силна конкуренция с над 1000 участници от над 20 държави. Състезанието се проведе в началото на февруари, организатор е Казахстан. Българските участници се съревноваваха онлайн. В надпреварата за знания се пуснаха ученици от математическите гимназии в Бургас, Русе, Варна, Плевен, школи от Шумен и др.

Медали спечелиха и нашите ученици на  международното младежко състезание по информатика Info(1) Cup в Румъния. 197 състезатели от над 50 отбора от 14 държави мериха сили, като равносметката за българите е 1 сребърен и 9 бронзови медала. 

Месец по-рано пък тийнейджърите обменяха бизнес идеи в събитието на Тийноватор -  “Уикенд на идеите 2023”. В него 600 ученици  между 16-18 години от 30 града се събраха за два дни в София Тех Парк. Отборите развиха концепциите си пред жури с подкрепата на 80 ментори. Награда за най-добра социална иновация взеха единайсетокласниците от столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС). За всички ученици програмата беше опит в предприемачеството, бизнес мисленето, работата в екип и стартъп културата у нас. 

Ирландия 

На международното състезание Trinity IV 2023 в Ирландия се състезаваха над 60 отбора от цяла Европа. Бисер Ангелов и Мария Мачева успяха да спечелят финала, като победиха конкуренцията от Оксфорд, Кеймбридж и други престижни университети, съобщават от Асоциация „Дебати“. Индивидуално Бисер Ангелов е най-добър говорител в категорията "английски като втори език", а Мария се класира като четвърта. Другият български отбор на Алек Селвелиев и Велина Андонова се класира на второ място след първоначалните кръгове и достигна до четвъртфинал. Алек Селвелиев също се класира първи като най-добър говорител в категорията "английски като втори език", а Велина е шеста.

Изкуство

Със сигурност учениците от Шумен, които представиха своите уникални дърворезби на изложба в Министерството на образованието и науката, учат и математика. Тяхната фантазия обаче е насочена повече към естетиката, която пък има общо с емоциите и с уменията на ръцете. Талантите от школата при Центъра за подкрепа за личностно развитие към Обединен детски комплекс в града бяха подредени във фоайето на МОН. Това е трето гостуване на школата в Министерството на образованието и науката. Освен усет към красивото, децата са вплели в творбите си и духа на възрожденските къщи, на уникалните резбовани иконостаси, като са запазили традицията и са я пренесли във времето. Възпитаниците на школата по дърворезба при ОДК в Шумен са създали над 2000 творби и са печелили редица национални и международни награди.

Есе

„Аз съм Левски. Аз съм вулкан от човечност. Аз съм огън, аз запалвам искрата в душите на хората. Аз съм българин, разпространявам висшето дело. Аз съм хуманност. Аз съм любов към родината. Аз съм сила и стихия. Аз съм вяра, когато всичко е загубено. Аз съм молитва, изпратена към Бога. Аз съм действие в равнодушието. Аз съм прогрес в безучастието. Аз ще освободя народа от собствените му задушаващи окови.” Това написа единадесетокласничката Соня Щерева от ПЕГ във Варна и спечели награда за есе, посветено на Апостола на свободата в конкурса за ученическо есе „Аз съм Левски“. Есетата на седмокласника Симеон Партаджиев от ОУ „Васил Левски“ в Златоград и на третокласника Константин Сулов от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Брегово също бяха отличени и получиха награди. Колективна награда пък взе Начално училище „Любен Каравелов“ в Съeдинение. Деветокласничката Елена Николова от ПГСАКН „Проф. арх. Стефанов“ в Монтана получи специалния приз на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който е организатор на конкурса.