0

Б АН отбеляза 155-ата годишнина от създаването си с тържествен концерт в Софийската опера и балет.

За първи път беше връчена "Голямата награда за наука на БАН", а първият ѝ носител е академик Вася Банкова, която е начело на лаборатория "Химия на природните вещества". Тя бе в конкуренция с петима световноизвестни български учени, информира БНТ.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че Академията има амбицията това да се превърне в най-престижната награда за наука у нас.

БТА

Конкурсът за отличието се организира от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

В словото си пред гостите акад. Ревалски посочи, че най-старата институция в новата история на България осигурява 40% от научния продукт у нас.

Тя е най-търсеният и разпознаваем партньор в България в международното сътрудничество. Това подчерта в словото си повод 155-годишнината от създаването на БАН нейният председател академик Юлиан Ревалски:

"И в сегашни дни БАН е водещият научен център на България, в който се провеждат научни изследвания  на световно равнище. Със своя академичен състав, представляващ около 15% от научния потенциал на страната, БАН създава почти 40% от националния научен продукт.

Учените в БАН изпълняват 40% от проектите по рамковите програми на Европейския съюз, сега са ангажирани и в програмите за възстановяване, а регионалните академични центрове обединяват в тази дейност изследователи от цялата страна", каза още той.

При връчването на "Голямата награда за наука на БАН“ академик Вася Банкова каза:

"За мен е изключителна чест. В този момент на изключително признание за мен съм преизпълнена с благодарност за високата оценка, която получих от този толкова престижен комитет за наградата.

И съм много съм щастлива, защото това признание не е само за мен, то е признание за групата, в която работя и за института, в който работя и за цялата Академия. И съм благодарна на своя съпруг за всичко.

Искам да кажа, че за мен е изключителна чест, че имах възможност да прекарам целия си трудов стаж в Института по органична химия с Център по фитохимия в БАН, защото още от студентските години и до днес за мен БАН е храмът на българската наука".

БАН отбеляза годишнината си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Сред гостите беше и патриарх Даниил, допълва БНР.