0

Д жипитата и лекарите от различни специалности вече могат да издават електронни рецепти от смартфон или таблет. Това ще се случва през специално разработеното мобилно приложение еRx. То е разработено от „Информационно обслужване“ по искане на здравното министерство и вече е пуснато в експлоатация. „Чрез мобилното приложение лекарят може да изпише електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка”, обясни служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той посочи, че изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека.

Контрол

До момента джипитата и специалистите имаха възможност да издават обикновените „бели“ рецепти по електронен път, но само през компютър. Това затруднява предписването на медикаменти, например при технически или софтуерен проблем, както и при домашни посещение и други извънредни ситуации. Именно поради тази причина много от лекарите настояха да се запази възможността за издаване на хартиените рецепти в случай на необходимост. Според здравния министър с влизането в експлоатация на мобилното приложение поетапно ще отпаднат всички хартиени рецепти, което ще повиши контрола върху разходването на средства за медикаменти.

„Всички наши усилия са насочени към максимално облекчаване на пациента, да спестим неговото време и разхождане по институциите“, каза на свой ред министърът на електронното управление Георги Тодоров. По думите му с пускането на апликацията ще бъдат облекчени значително и общопрактикуващите лекари.

Промени

От „Информационно обслужване“ посочиха, че преди да бъде официално пуснато, мобилното приложение eRx е тествано от лекари. Пред „Телеграф“ д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари, обясни, че за да се използва приложението, са нужни законови и нормативни промени. „На първо място при този начин на предписване на медикаменти изцяло липсва информираното съгласие на пациента за назначеното му лечение. При преглед в кабинета той подписва амбулаторен лист за тази цел. За рецепта през мобилното приложение обаче не се изисква подпис на пациента, а това е проблем“, посочи д-р Миндов. По думите му е важно да се отбележи и това, че прегледите от разстояние и предписването на лечение без преглед са забранени. „Само миналата година има пет закрити практики от НЗОК заради такива нарушения. Пациентите трябва да знаят това и да не очакват от лекарите, че без преглед ще им бъде изписвано лечение“, посочи още той.