0

Ф изическото трябва да се увеличи с още поне 90 минути на седмица, или в превод – още два учебни часа. Това заяви пред „Телеграф“ учителката по физическо възпитание и спорт с близо 40 години опит Ефросина Плачкова. 

„Телеграф“ потърси мнението й, след като миналата седмица спортното министерство утвърди нова програма – „Спортен час“, за следващата година. Тя е насочена към децата от 1 до 12 клас и студентите. Целта е насърчаване към здравословна физическа активност и занимания със спорт. В същото време проф. д-р Лозан Митев от факултет „Спорт“ в НСА пък алармира, че има проблем с обезличаването на учителите по ФВС, които би трябвало да стимулират децата към спорт. Експертите споделят още, че друг голям проблем при подрастващите е масовото затлъстяване. „Дете с един затлъстял родител има 40% шанс да затлъстее, докато дете с двама затлъстели родители има 80% шанс да затлъстее“, разясни пред медията ни спецът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос (виж карето).

Медицина 

„Редно е в часа на класа да се отделя време за храненето и медицински лица да обясняват на децата как да се хранят. Така ще могат да изградят по-добра култура на хранене. Родителите също трябва да говорят често на децата си. Хубаво е да се направят програми с щафетни игри, защото голям брой от учениците са неподвижни и не спортуват“, категорична е Ефросина Плачкова. Според нея вина за наднорменото тегло на малчуганите имат и техните майки и бащи. За да се прекрати това надебеляване, би било добре да се върне практиката отпреди години, когато от различни клубове треньорите са посещавали училищата с цел да бъдат привличани хлапета в различни спортове. „Това е много важно, защото много родители се обаждат и питат къде да заведат детето си и на какъв спорт да го запишат“, допълни педагожката.  

Нормативи

Проверката на „Телеграф“ показа, че през последните години нормативите по ФВС в школата са завишени, а все по-малък брой деца успяват да ги покрият. Бягането например от 100 метра е вдигнато на 200 м. В програмите са включени и различни упражнения – за ловкост и бързина. С тях обаче се справят едва една четвърт от малчуганите. 

“Голяма част от преподавателите по ФВС неглижират част от децата, които не са активни, колкото другите. Част от учителите не ги интересува как някои от децата се развиват. Когато видят дете, което не е активно като другите, го изолират. Дори и самите деца го правят”, категоричен е проф. д-р Митев от НСА. Според него вместо учителят да опита да помогне, се случвало обратното. Редно било и да се инвестира повече в спортната база на щколата. 

Учители 

“Родители, общество, образователна система изкорениха играенето и играта, които развиват и утвърждават свободата и вдъхновението на децата. Те превърнаха заедно и поотделно децата в една бездушна апатична и затворена маса, вглъбена в единствената си свобода – телефона, който от най-ранната възраст унищожава основите на личността чрез психическите разстройства”, смята още преподавателят от НСА. На въпрос какво биха могли да направят преподавателите по ФВС, за да раздвижат малчуганите и да ги отделят от мобилните устройства, той отговори: „Тяхната деквалификация и деморализация се основава в безумните административноправни механизми на законова и подзаконова нормативна база, на всеобщото пренебрежение на ФВС като ключов педагогически механизъм сред учителското съсловие”. Не отрече обаче, че не по-малко важно за обезличаването на учителите по физическо има механизмът на еднолично директорско управление. 

Спецът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос: Има връзка между съня и затлъстяването 

“Дете с един затлъстял родител има 40% шанс да затлъстее, докато дете с двама затлъстели родители има 80% шанс да затлъстее. Но това, което не знаем, е дали това е така, защото складирането на мазнини е наследствено (т.е. повлияно от гени) или защото семействата споделят общи диетични и физически навици”. Това заяви пред „Телеграф“ спецът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос. Той цитира проучвания на ЕС, които показали, че битката със затлъстяването трябва да се бори с първа крачка спорт. „В същото време родителите трябва да гарантират, че децата им спят достатъчно през нощта и че се хранят здравословно”, убеден е диетологът. По думите му хлапетата, които спортуват повече, и тези, които прекарват по-малко от 14 часа седмично пред екрана или компютъра, са по-малко склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване. “Теглото трябва да се комбинира с височината и тези две мерки винаги са свързани с възрастта. Процентът на мазнини в тялото също е пропорционален на възрастта на детето. Ето защо диагнозата детско затлъстяване трябва да се постави от специалист. Много често това, което родителите смятат за затлъстяване, е съвсем нормален корем за възрастта на детето”, обясни Пападимитракос. 

* По темата работи Петър-Делян Иванов