0

Б урното развитие на технологиите прави изкуствения интелект все по-способен, а професии като преводач, продавач, куриер и дори готвач могат да се окажат излишни по-скоро, отколкото си мислим.

Това научи „Телеграф“ от специалисти в областта на изкуствения интелект и наблюдатели на родния трудов пазар. Само преди дни в обръщението си по повод Деня на труда социалният министър Лазар Лазаров заяви, че „Наред с всички ползи за човечеството... нарастващото използване на изкуствен интелект ще доведе до закриване на традиционни работни места“.

Мощност

„Със сигурност това становище не е преувеличено. Технологични пробиви с последните години, нарастването на изчислителната мощност, високата скорост на обработка на данни водят дотам, че изкуственият интелект увеличава рязко своята изразителна сила и обхвата на интелигентното си поведение“, каза за „Телеграф“ проф. Мария Нишева, ръководител на магистърската програма „Изкуствен интелект“ във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Чатбот

Според нея изкуственият интелект бавно и безотказно ще намира приложение във всички професии, но при едни той основно ще се ползва, за да помага на човека, а в други постепенно ще го замести. Едно от занятията, което потенциално може да бъде изместено от компютъра, е служителят в кол център. В момента всички големи компании тестват и разработват чатботове, които постепенно обучават и внедряват в обслужването на клиенти. Днес обхватът на отговорите и реакциите, които чатботовете връщат, са все още ограничени, но непрекъснато нарастват. Работи се и по говорещи ботове, които не само ще имат човешки глас, а и ще използват интонация, височина и сила на гласа, съответстващи на конкретната ситуация или проблем, обсъждан с клиента от другата страна. Рано или късно ще дойде момент, в който чатбот на банка или телеком ще бъде обучен да дава почти всички възможни решения в обслужването на клиентите и човек ще се включва само в краен случай. Очаква се това сериозно да намали броя на служителите в настоящите кол или онлайн центрове.

Текст

Преводачите са друго занятие, което ще претърпи големи промени заради изкуствения интелект. „Наблюдавам отблизо развитието на „Гугъл Транслейт“ от години. Революционен е напредъкът там. Само преди десет години програмата генерираше текстове, изпълнени с логически и граматически неточности. В момента дори и специализирани или творчески текстове идват с високо ниво на точност. Разбира се, все още има нужда от редакция, но посоката е ясна“, казва проф. Нишева. Според нея технологии за преводи все по-широко ще се внедряват в звукови програми, които ще генерират превода гласово и симултантно. Преводачът, особено при събития от висок ранг, ще остане човек, но ще бъде заместен от компютъра при повечето обичайни случаи.

Каса

Продавачите в магазини са сред професиите, които са под най-сериозен натиск от изчезване заради все по-бързо развиващите се системи за компютърно зрение. И докато днес все още основното, което автоматичните каси могат, е да разпознават баркодове и да претеглят зарзават, то не е много далеч мигът, в който те ще разпознават дали в ръцете си държите лук или картоф. Кражбите, които сега са най-големият минус на автоматичните каси, ще станат невъзможни. Причината е, че касата автоматично ще засича и разпознава всеки артикул, който минава пред нея, освен тези, които са скрити в дреха. Последното обаче е невъзможно и за днешните човешки продавачи.

Бъдеще

В дългосрочен план все повече приложение изкуственият интелект ще има и при готвачите, като първо това ще се случи при заведенията за бързо хранене. Там добре обучени роботизирани машини ще могат да приемат поръчката гласово от клиента, да разпознаят и приложат необходимите съставки и да опаковат и издадат поръчката без човешка намеса. Пощальони и куриери, и дори шофьори на МПС от обществения и търговския транспорт все повече ще бъдат замествани от компютъра. За тях обаче все още пречки са необходимостта от правна регулация на това кой би носил отговорността при пътнотранспортно произшествие. Все още нерешен стои и въпросът с т. нар. по-малко зло - или ситуацията, в която изкуствено интелигентният автомобил ще трябва хипотетично да избере кого да блъсне при две равно негативни възможности.

Помощник

Според основателя на най-голямата онлайн платформа за човешки ресурс у нас JobTiger Свтлозар Петров изкуственият интелект в момента е по-скоро помощник, отколкото разрушител на традиционния човешки пазар на труда. „В момента не само у нас, не само в Европа, а в целия свят се изпитва голям недостиг на работна ръка. Много фирми имат не една и две отворени позиции, които с месеци не могат да окомплектоват. Оттам идва огромната необходимост изкуственият интелект да бъде обучаван да върши задачи, които днес се вършат от хора. Целта обаче не е тези хора да се съкратят, а да се освободи време, за да се заемат с това, за което в момента в компанията няма хора“, обясни Петров. Според него по тази причина всякакви рутинни дейности, които не изискват висок елемент на творчество, ще се насочват към изкуствения интелект, за да се пести време. „Например едно прессъобщение. Давам команда на изкуствения интелект да ми го напише. След това го редактирам, въвеждам някои конкретни данни, но цялостно ще имаме наполовина спестено време“, добавя спецът по човешки ресурси. Друг пример е графичният дизайн. Ако дадена фирма има недостиг на дизайнери, тя има интерес да внедрява програми за рисуване чрез изкуствен интелект. Те поемат рутинни и по-лесни задачи, а човешкият дизайнер дава само окончателните фини решения. Това освобождава време на човека да работи по много други проекти.

Прави ученето до живот задължително

Напредъкът на изкуствения интелект и като цяло на технологиите ще направи ученето до живот задължително за всеки. Това ще е основният ефект за пазара на труда в дългосрочен план, категорични са експертите. „Ако някога човек е можел с едни и същи знания да изкарва прехраната си цял живот, това все повече ще става невъзможно. Това, което можем днес, утре ще го може компютърът. Затова хората трябва непрекъснато да работят върху себе си и върху професионалното си израстване“, казва проф. Нишева. Според нея затова е важно и държавата внимателно да планира и прогнозира тези ефекти, за да предлага подходящо средното и висшето образование. „Дори и без изкуствения интелект на всички ще им се налага да се преквалифицират и доквалифицират през цялото време. Неговото развитие обаче прави тази необходимост още по-голяма“, коментира Светлозар Петров.

Помага на лекаря за диагнозите

Лекарската професия със сигурност няма да изчезне, категорични са експертите, най-вече защото знанията за човешкото здраве непрекъснато се увеличават и изкуственият интелект винаги ще изостава. Той обаче може да бъде особено полезен, като спестява на лекарите милиони часове в рутинна работа с пациентите. Програма за диагностика на болести например с изкуствен интелект може да е обучена с няколко милиона изображения на карцином на белия дроб, въз основа на които да дава първична диагноза, която лекарят само да верифицира. Задачи като мерене на кръвно, вземане на кръв, мерене на кръвна захар също могат изцяло да бъдат прехвърлени към роботи с изкуствен интелект и да освободят време на медицинския персонал за други по-високо интелигентни задачи.