0

С алатите родно производство са чисти от нитрати, но вносните са пълни. Това установи изследване, поръчано от „Телеграф“. Анализът направи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните със специални ленти за нитрати.

От общо 15 проби от зеленчуци при 7 има нитрати в голямо количество. Тестваните продукти са зелени салати, айсберг, спанак, репички, лук, чесън и краставици, които масово се консумират през този сезон. Продуктите са закупени от столичен пазар и от обекти на търговски вериги в София.   

Произход

Сред тестваните салати само закупената от пазар се оказа с високо съдържание на нитрати. Продавачката на сергията обяви, че са български, но други търговци твърдят, че масово се предлагат гръцки, защото са по-евтини. Марулите от магазините са чисти, което се дължи на допълнителния контрол, на който са подложени продуктите, влизащи в обектите. Пресният лук и чесън, за които е описано, че са български, също са без нитрати.

Репичките обаче за поредна година оцветяват тест лентите и са в графа зеленчуци с нитрати над нормата. При тестването миналата година репичките пак оцветиха лентите за анализ.

За да се установи обаче точното количество, е необходимо да се направи допълнително проучване, посочи д-р Иванов.

Спанак

Изследването показа още, че не може да се доверим напълно на вносните зеленчуци, дори на тези, които идват от европейски държави. Например в краставиците от Испания и Гърция има завишено съдържание на нитрати, а родното производство е изчистено от вредните вещества. Причината е, че контролът за пестициди и нитрати се извършва основно на границите ни, и то на зеленчуците, които идват от страни извън ЕС, обясни Сергей Иванов. Сред салатите, тествани за нитрати, е и италиански биобейби спанак, който струва 30 лева за килограм. Предлага се опаковка от 100 грама на цена 2,99 лв. Резултатът от пробата показва, че съдържанието на нитрати е над нормата. Според Сергей Иванов рискът от опасни и вредни вещества при биозеленчуците е значително по-голям спрямо конвенционално отглежданите, тъй като там количеството органични торове не се контролира. Българският  спанак пък се оказа чист от нитрати. За сравнение, при изследването миналата година се оказа, че в  родния спанак има нитрати, а италианският беше чист.

Торове

Високите цени на торовете явно е накарало родните производители да намалят количествата, защото сметката няма да им излезе. За да предложат по-достъпна салата, те са намалили подхранващите вещества, което е довело до по-чиста продукция. Освен това тази година големи производители на салати се кооперираха с по-малки, за да отговорят на търсените от веригите количества.

Според европейски регламент номер 1881 количеството на нитрати в оранжерийните зеленчуци не трябва да превишава 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април, като преди тази дата допустимите норми са леко завишени, заради необходимостта от наторяване вследствие на по-студеното време.

Жълтите участъци по марулята подсказват за вреда

Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържанието на нитрати е завишено, споделиха експерти. Така освен с тест лентички нитратите могат да се открият и на око. Експерти коментираха още, че много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани само с естествени торове.

Причината не е във вида на тора, а в дозата. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно, колкото е при изкуствените.

Специалистите съветват да не консумираме престояли зеленчуци и да ги съхраняваме в хладилник. Измивайте обилно зеленчуците преди консумация и избягвайте да ги пържите, защото при тази обработка нитратите по-лесно се превръщат в нитрити.

Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малки деца с храносмилателни смущения и лица, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг.