0

П овече от час продължи срещата на парламентарния шеф Вежди Рашидов с турския му колега Мустафа Шентоп, председател на Великото Национално събрание на Турция. Това е първата среща на такова ниво от 2009 г.

„Много се радвам, че български гражданин с турски произход бе избран за председател на Народното събрание“, каза Мустафа Шентоп след срещата, която бе на четири очи. „Като човек с балкански корени това мен лично много ме зарадва – подчерта той.- Това е много добро за страната, тъй като г-н Рашидов бе избиран многократно за министър. Преди малко обсъдихме с него, че трябва да се възползваме от всички инструменти, за да задълбочим сътрудничеството и много се радваме, че с приятелска, съюзническа България имаме много добри взаимоотношения. Съществува сериозен потенциал за развитие на отношенията във всяка една сфера – икономика, култура. Близките добросъседски отношения също се развиват в много добра посока“.

Вежди Рашидов на свой ред изброи част от темите, по които са разговаряли с колегата му Шентоп. Като акцент той посочи опазването на паметниците на двете страни. Рашидов припомни за възстановяването на Желязната църква, за което Турция отпусна пари. „Лично аз като министър реставрирах три джамии български, прекрасни паметници. Говорихме, че предстоят още доста паметници за възстановяване. И отново стигнахме до онова ниво, че трябва да се виждаме по-често и да стигнем до онова време, в което работехме много активно“, каза Рашидов.

Като следващ акцент от разговора той посочи мигрантската криза. „Няма да скрия, че най-надеждната граница е българо-турската“, подчерта Вежди Рашидов. Председателят на Народното събрание уточни, че единичните случаи не променят общата картина. И благодари за възможността „ние, българите да спим по-спокойно“. „Благодаря на председателя за това, че мислим как да решим общо проблема с мигрантската криза. Всички знаете, че това е един хуманен, но тежък проблем“, каза той. „Аз усещам, че Европа е узряла вече. И Турция е узряла за дипломация“, добави Рашидов. Той декларира, че е поел ангажимент да бъде посредник в България за решаване на проблемите.

„Миграцията е глобален проблем, който касае целия свят“, обобщи Шентоп. И каза, че планират международна конференция, на която да обсъдят общото виждане за решаването на кризата.