0

М оже и да не ни се вярва, но и България се оказа райско кътче... За определени хора...

„Най-фантастичният плаж в България“ и „неповторимо райско местенце“. Така световни медии описват плажа в резервата „Балтата“ между курорта Албена и село Кранево.

Ситен златист пясък, дива и недокосната природа. Райската картина се допълва от плажуващите там, които са натурални като плажа, защото са голи. Дотам не се стига с автомобил. Ходи се пеша около 25 минути и може би затова не намерихме много плажуващи, но за сметка на това видяхме Жан от Кранево.

Нередно

За нормите и етиката на нудизма попитахме президента на Световната натуристка организация Стефан Дешенес. Не е носил бански от 30 години. Гол се разхожда със своите приятели дори и в парка. „Нищо не се случва с децата. Като са малки, дори не осъзнават, че има нещо нередно с голотата. Академични изследвания показват, че децата не са наранени по никакъв начин, а дори виждат предимствата от такава среда“, обяснява проф. Стефан Дешенес, натурист. Според Дешенес нудистките плажове отново набират популярност дори и в България. Като причина смята, че хората са уморени да виждат перфектни тела в Instagram и приемат себе си такива, каквито са. „Като емоционална фобия е. И хората усещат притеснение само от мисълта да бъдат голи“, допълва той.

Бански

„Веднъж като си гол, след това е трудно да плуваш с дрехи например. Трудно е да превъзмогнеш психологическата бариера. Това е емоционален проблем – да се чувстваш неловко гол, не е нещо физическо. Банските не ви скриват по никакъв начин, не ви пазят топли, не ви предпазват да сте сухи. И по никакъв начин не скриват нищо, това е психологически ефект, защото през целия ни живот ни е казвано, че това е срамно и обидно да сме голи“, казва той. „В една натуристка среда хората комуникират по по-добър начин. Защото ние сме еднакви и не се срамуваме от телата си. Приемаме се такива, каквито сме. Не можем да се правим, че дрехите ни правят такива, каквито не сме. И приемаме другите хора, защото всички са уникални. Няма перфектни тела, различни сме, както лицата ни са различни“, добави Дешенес.

Задръжки

Според него не цяла Източна Европа е консервативна. „Бил съм в Хърватия, която приема изключително нормално голотата. И Източна Германия е много отворена към нудистите. В България съм бил за кратко, но и там съм се срещал със страхотни хора. Много зависи от културата, но е нещо рационално и логично“. Проф. Дешенес подкрепя тази идея, но според него е по-важно хората да са информирани за правилата, когато решат да се освободят от задръжките и дрехите си. „Дори когато сме облечени, като се срещнем с някого, обикновено се оглеждаме отгоре до долу. Можем да направим комплимент. Но когато сме голи, никога не гледаме втренчено, не коментираме телата на хората. Как изглежда даден човек не касае никого и не е твой проблем. Говорим си като хора, гледаме се като индивиди. Ако искате - пробвайте. Не боли“.