0

“За съжаление крайният срок за изпращане на плановете за плавен преход на Европейската комисия съвпадна със старта на кампанията за местните избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местната власт да злоупотребят с притесненията на хората, да ги лъжат с нереалистични предизборни очаквания”. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикатите и енергетиците отказаха да се отзоват на срещата на която той ги бе поканил. 

Денков отново призова недоволните да започнат преговори за решаване на кризата в сектор енергетика. Той увери, че страната ни разполага с още два месеца, през които да бъдат договорени окончателно териториалните планове за плавен преход в енергетиката. 

ЗАЦИКЛЯНЕ: Енергетиците отказват среща с Денков! Обявиха, че блокадата на Прохода на републиката частично пада, после размислиха

"Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да е развие българската енергетика през следващите 20 години. Съгласие, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични очаквания. За да има съгласие, първо трябва да има разговор, не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение на всички”, подчерта министър-председателят. 

Николай Денков предложи споразумение на енергетиците, според което правителството се ангажира пред Европа да затваря централи до 2038 години. Според него много от исканията се основават на изопачена или невярна информация. 

“Възмутително е, че протести на мини “Марица изток” се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни  политически акции, маскирани като синдикална инициатива , няма да помогнат на хората, ще помогнат само на политическите амбиции за местната власт”, категоричен бе Николай Денков. 

“Очевидно е, че има знамена на “Възраждане”, така че те са там, както и някои от народните представители на партията. Смятат, че по този начин ще спечелят изборите, но те работят против хората от регионите. Има партийно участие от страна на “Левицита” и някои други”, разясни Денков. 

Министър-председателят съобщи още, че започва изготвянето на генерален план за развитие на “Марица Изток” като цялостен комплекс. Планът ще бъде възложен от БЕХ, а към Борда със съветници към него ще се търси участието на социалните партньори, както и на реномирани международни институции като Европейската инвестиционна банка и Световната банка. 

Николай Денков разясни още, че не всички енергетици ще получат обещаните 36 заплати при напускане, тъй като има разлика в стажа на различните работници. “Европейската практика е за 24 заплати”, заяви той, но добави, че това тепърва ще се уточнява със синдикатите.