0

П ри предсрочен вот избирателят ще накаже всички партии. Това коментира пред „Телеграф“ политологът Любомир Стефанов. Повод са очакваните разговори между партньорите във властта - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), относно ротацията и подписването на меморандум или коалиционно споразумение между тях. Според него в момента двете формации се надлъгват, но накрая ще се наложи да се договорят. Причината - пред тях има много големи задачи, които да свършат. „Техните желания не са да се отиде на избори, независимо че се плашат с такива. Просто защото няма да се получи по-подходяща политическа конфигурация и по-работеща“, аргументира се той.

Мнозинство

Експертът изрази съмнения и за възможността от предсрочен вот в края на годината. Не е съгласен и с твърденията, че може да се формира ново мнозинство в рамките на този парламент или след избори. Прогнозите за ниска активност според него може още да влошат нещата. „Ако България продължи с тази висока скорост, която сме поели - Шенген и еврозоната, не мисля, че изборите въобще ще са желани. Нещата ще се стегнат и ще получи модел на препредаване на власт без сътресения, от което полза има цялото общество и партийната система“, каза Стефанов. Според него с идеята за меморандум ПП-ДБ се опитват да „принудят“ ГЕРБ-СДС да се „отрече“ от ДПС. „Борисов реагира с контраоферта, защото вижда, че се надлъгва с хора, които не разбират от карти“, каза той. „За първи път виждам посока - твърде бавно вървят, хаотично на моменти, но вървим в някаква посока. Ако някой изложи на риск това, вината ще бъде разпределена пропорционално“, каза той.

График

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов начерта своеобразен график как вижда процеса на ротацията. На 5 март ще представи коалиционното споразумение пред партията си, а на 6 март ще даде документа на ПП-ДБ за бележки. На 7 март е конгресът на ЕНП в Букурещ, а Борисов ще остави преговарящ екип от ГЕРБ. На 8 март трябва да се гласува и оставката на кабинета. Дотогава премиерът акад Николай Денков и вицето му Мария Габриел трябва да са готови с оценките на министрите. „На 8-и, ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме - гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори“, каза Борисов. „Европа работи с коалиционни споразумения, не със сглобки, снадки и сварки“, заяви още той.

На свой ред съпредседателят на ДПС и шеф на парламентарната група Делян Пеевски призова ПП-ДБ да не се държат като „дечица в детската градина“, а като „сериозни мъже“ да седнат и да преговарят. Според него партийните пристрастия трябва да се оставят настрана. „За ДПС е важно да има правителство. Държавата не бива да се хвърля в криза“, каза той. Пеевски изтъкна, че за тях избори 2 в 1 са „чудесен вариант“, но не и за България.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков няма причина да се чака до 6 март, когато Денков трябва да внесе оставката на кабинета. Мотивът му - така ще има само 2 дни за разговори. Той добави, че оценките на Денков за министрите са готови от 4 седмици. „За мен има явна стратегия да се бавят нещата и да се бавят до последния момент“, каза Петков. „Скептичен съм към реалната идея на колегите да се договарят с нас и имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори. Аз днес чух от двамата само избори, избори, избори, избори и ще ви дадем някакъв документ в деня на оставката, няма логика“, заключи съпредседателят на ПП-ДБ.

Отговорност

Темата за ротацията коментираха по-късно и Денков, и Габриел. „Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната“, каза тя. Според нея трябва да има и ясен механизъм за взимане на решения. Габриел отказа да дава оценки за работата на министрите, докато не обсъди въпроса с Денков. Тя не потвърди датата 8 март като краен срок за подписване на споразумение с ПП-ДБ.

„Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван, за да може някой да се отклони от това, което смятаме за приоритети в държавата“, заяви и премиерът Денков и изброи задачите пред властта - продължаване на реформите, борба с корупцията, повишаване на доходите, независими регулатори. Той напомни, че за гласуването на кабинет е нужно обикновено мнозинство. „Това, което е важно, е накрая да има положителен резултат“, каза Денков.