0

П рез първото тримесечие на 2026 година ще отворят врати пет центъра за настаняване от семеен тип за деца бежанци и 1 преходно жилище. Те ще бъдат в столичните райони „Оборище“ и „Витоша“, в община Бургас, Тунджа и в Малко Търново, където освен центъра ще се намира и преходното жилище. Очаква се те да работят до края на 2028 година. Това обявиха за „Телеграф“ от Държавната агенция за бежанците. 2 977 349, 32 лв. са предвидени за строително-ремонтни дейности, а за оборудване и обзавеждане на услугите 782 969, 60 лв.

От институцията поясниха, че в центровете ще се настаняват до 12 души, а в жилището до 8. 

Услуга

Реализирането на проекта, в който участват и УНИЦЕФ и МОМ, ще предостави резидентна грижа на децата бежанци на възраст между 3 и 18 години. Те ще имат 24 часа достъп до здравни, образователни, спортни, културни и други услуги, а също така ще бъдат подсигурени психолози, юристи и преводачи, тъй като най-сериозната пречка в общуването с тях е чуждият език. Непридружените, търсещи и получили закрила в България, са деца в риск по смисъла на Закона за закрила на детето (ЗЗДт) и държавата следва да осигури необходимите грижа и защита за тях, мотивират от ДАБ нуждата от създаването на такива места.

Оттам добавят, че всички деца, не само тези с получен статут за международна закрила, могат да ползват тези услуги. Стана ясно, че в момента непридружените деца се намират в обособени „Сигурни зони“ в Регистрационни приемателни центрове (РПЦ) в Харманли и в София, кв. „Военна рампа“ и кв. „Овча купел“.

От Столичната община коментираха за „Телеграф“, че в район „Витоша“ кметът Зарко Клинков иска да бъдат настанени само момичета. Също така сред децата има едно едва на 4 години.   

Недоволство

Новината за разкриването на такъв център в район „Витоша“ изкара жители на протест в сряда вечерта. В живо включване в социалната мрежа Любомира Аспарухова призова свои съседи да се присъединят към недоволството, защото категорично са против разкриването на подобно място и решението на Столичния общински съвет от юни месец тази година, с което позволява на районния кмет да даде зелена светлина за разкриването на център за социални услуги.

Цветелина Боршукова пише: „Как тихомълком са си решили да правят бежански лагер в район „Витоша“ без публично обсъждане. Млади бежанци от арабски произход ще се разхождат необезпокоявано по нашите квартали и улици, за да се интегрират... Явно ще се налага нашите деца да стоят затворени по домовете си за безопасност“, споделя тя притесненията си. Според общинския съветник Карлос Контрера единственото правилно решение е да се внесе доклад за отмяна на приетия с 32 гласа. „Парадоксът е, че СОС прие декларация по мой доклад за затваряне на трите регистрационно-приемателни центъра в „Овча купел“, „Враждебна“ и „Военна рампа“, а после се одобрява доклад за създаване на де факто подобни структури. Логика никаква!“, написа и той в социалната мрежа.

Той добавя, че с право хората се възмущават и че е време политиците да ги чуят и да си свършат работата.