0

К огато се качих на връх Ухуру в Килиманджаро, паднах на колене и се разплаках. Това сподели пред „Телеграф“ 47-годишният Георги Пеев, който е с трансплантирано сърце. Той сподели, че за него е важно, че е успял да се качи на 5895 м надморска височина.

„Емоциите ми там много надделяха. Много незаслужен хейт отнесох през последната година, изписаха се гадни неща по мой адрес. Нагоре имах 7 часа да мисля и там емоциите много надделяха“, разказа мъжът. Той добави, че на върха заснели видео, на което радостно викали: „Леле, какво правим? Къде сме, Иване? Успяхме“, добави той.

Посвещение

Пеев каза, че този успех посвещава на всички български лекари, които се грижат за трансплантираните, на трансплантолозите, които са направили операцията им и на онези, които преди интервенцията са им помогнали да водят нормален начин на живот. Той коментира, че другите герои са и семействата, които дават позволение да се дадат органите на загиналите им близки.

Пътят

Шампионът по плуване за трансплантирани разказа, че е стъпил на върха на 7 декември в 06:30 часа след 3 дни и половина изкачване. „Никога през живота си не съм бил по-мокър, по-мръсен и по-изморен“, заяви той. Пеев обясни, че е тръгнал от 1700 м и се върви 40 км. до върха. „През това време минаваш през Дъждовната гора. После минаваш на 3100-3200 м тропическата гора приключва и нагоре започва ниска растителност.

Над 4000 м вече е абсолютен камънак, а пък над 4800 - 4900 вече всичко е суграшица или сняг. На върха имаше снежна буря, което не беше много приятно“, разказа той и добави, че експедицията е станала факт благодарение на Иван Масларов от Велинград, който е организирал всичко.

Пеев се зарече повече да не предприема такива експедиции, а да насочи усилията си към това държавата да подкрепи реално хората, нуждаещи се от трансплантации. Спортистът заяви, че през юли 2024 г. има европейско в Лисабон, но мечтае да не отиде само той, а поне 15 - 20 трансплантирани, за които има такси от участие в благотворително издание на „Стани богат“.