0

Д есетки шофьори водят дела срещу Пътна полиция за това, че са били санкционирани след заснемане с камери за превишена скорост, които не са били поставени регламентирано на пътя. Мнозинството от жалбите се основават на заповедта от 18 юни 2021 г., с която разпорежда автоматизираните технически средства и системи да бъдат видими за останалите участници в движението.

Това показа проверка на „Телеграф“ в районните и административните съдилища в страната. Мнозинството от делата по този казус все още са висящи, тъй като заповедта е сравнително нова и жалбите са пускани след издаването и от министъра на вътрешните работи.

Заповед

Заповедта е издадена на 18 юни 2021 г. от министъра на вътрешните работи и буквално гласи катаджиите да не се крият зад, пред и около храсти и други обекти, които пречат на останалите участници в движението да ги забелязват от далече. Също така в нея е посочено, че камерите за скорост трябва да се поставят на места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Тези два компонента обаче често не се спазват от униформените и стават атакуеми в съда.

Контейнер

„Електронният фиш страда от липса на съществен реквизит по смисъла на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП, а именно надеждна индивидуализация на мястото на извършване и заснемане на нарушението“, посочва в мотивите си съдия от Пловдивския районен съд в свое решение от юни 2022 г., с което отменя фиш за 600 лева – глоба за нарушение от 109 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В друго свое решение съдия от Хасково отбелязва в мотивите си следното: „Точното място на заснемане на нарушението е съществен елемент от индивидуализацията на нарушението, най-малкото с оглед преценка въпросният пътен участък дали попада в зоната на действие на пътен знак В26“. Подобен казус има и по дело в Монтана. Жалбоподателят е отбелязал следното. „Патрулът на КАТ бе спрял в нива край пътя и не се виждаше. Самата камера ARH CAM S1 беше скрита до контейнер за смет и по този начин не бе видима за движещите се по главен път II-81”, се посочва жалбата от шофьор на микробус, който е бил санкциониран за превишаване на скоростта с 32 км/ч над ограничението в участъка от 80 км/ч.

Сбъркано

Прави впечатление, че повечето дела срещу електронните фишове падат по-трудно в съда. Има обаче една вратичка, която умело се използва от адвокатите. Това е съставянето на протокола от катаджиите след приключване на работата с камерата, разположена за заснемане на нарушители на скоростните режими. Често посоченото в него е сбъркано. Униформените са длъжни да попълнят протокол, в който описват с абсолютна точност разположението на мобилното автоматизирано техническо средство и система (АТСС), зоната за засичане, часа и времето на действие и т.н. Тук често катаджиите бъркат данните, координатите не са точни, а не са и малко случаите на непопълнени протоколи. Все основания за отпадането на електронния фиш, дори и да е изготвен изцяло по посочените в чл.189, ал.4, изр.2 ЗДвП реквизити.

Заплетено

Освен срещу скритите камери на Пътна полиция съдилищата у нас буквално са залети с жалби срещу свалени регистрационни номера, т.нар. дерегистрация, където ситуацията е страшно заплетена. Проверка на „Телеграф“ показа, че мнозинството от жалбите се водят от фирми и лизингови компании. По-малък е броят на шофьори частни лица, които са били санкционирани по този начин и обжалват. Няма жалби от водачи, които са били пияни или дрогирани по този казус. Те жалят по друг – оспорват резултатите от кръвните изследвания и дрегерите. По закон регистрацията на МПС се прекратява за срок от шест месеца до една година (чл. 171, т. 2а), когато автомобилът се управлява от неправоспособен водач или при концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или за употреба на наркотици.

Над 40 000 джигити хванати за седмица

Близо 44 000 нарушители на скоростните режими са заснели камерите на КАТ само за седмица между 16 и 22 септември. Това отчита статистиката за традиционната акция на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL в рамките на Дните на безопасността на пътя. Броят на заснетите извън населените места и тези в градовете е почти разделен по равно. Най-много нарушения са заснети в София, Пловдив и Бургас, показват данните.

МВР купува 20 нови триноги

МВР пусна нова обществена поръчка за купуване на 20 мобилни устройства за контрол на скоростта за общо 20 млн. лв. без ДДС. Камерите ще снимат поне три ленти и ще разпознават номерата на най-малко 95% от преминалите пред тях. Камерите работят по 8 часа с батерия и съхраняват 40 000 нарушения. Зададената скорост е от 30 до 300 км/ч, дори и през нощта. Това означава, че ако имате кола, която да достига повече, има шанс камерата да не успее да ви снима. В цената се включва също инсталацията, конфигурирането, тестване, активиране и обучение на полицаите. Последно МВР обяви поръчка за нови 56 камери за 2,56 млн. лв. без ДДС преди година.