0

С 12 000 лв. глоби е била зашлевена българска неправителствена организация, наела украинци медицински специалисти да се грижат за бежанци от Украйна. Причината е пропуск да подадат заявление с чисто формална стойност, което противоречи на европейска директива.

Дейност

До санкциите се стигнало, след като от варненското Сдружение „Асоциация Хипофиза“ (САХ) решили да участват в проект „Солидарност“ на Агенцията по заетостта (АЗ), финансиращ дейности с цел трудова интеграция на бежанци от Украйна. „Наехме шест лица украински граждани по програмата, като сред тях имаше лекар, логопед, психолог, физиотерапевт, социален работник. Целта бе да се грижат за бежанци с увреждания и хронични заболявания, настанени в почивен дом „Железничар“ във Варна“, разказа за „Телеграф“ Ваня Добрева, председател на САХ.

Вендета

Дейността била финансирана за три месеца, през които Добрева многократно изпращала въпроси до АЗ, включително и по Закона за достъп до обществена информация, във връзка с неясноти и неуредици в организацията на проекта „Солидарност“. „Не мога да докажа това, но смятам, че то стана причина от АЗ да сезират Главна инспекция по труда (ГИТ) във Варна да започнат проверка при нас“, споделя Добрева.

Проверка

Проверката констатирала, че при наемането на чужденците от САХ са пропуснали да подадат задължително заявление в ГИТ, с което да уведомят инспекцията, че при тях работа започват лица, граждани на трета страна (страна не член на ЕС). Според Добрева и до момента на сайта на АЗ няма качена информация, че такова уведомление следва да се подава, в случай, в който лицата, макар и от трета страна, имат свободен достъп до пазара на труда, уреден с европейска директива, както е в случая с лицата с временна закрила от Украйна. Инспекторите бързо съставили по един акт за всяко наето лице. Скоро излезли и наказателните постановления – по 2000 лв. за всеки акт.

Власт

„Законодателят е предвидил разпоредбата с цел контролният орган да бъде информиран за започването на работа на чуждите граждани, за да може да се гарантират в най-пълна степен, че за тях са осигурени същите условия на труд както на българските работници и няма да бъде злоупотребено с правата им. Това може да бъде гарантирано само когато работодателите изпълняват своите законови задължения“, коментираха от ГИТ за „Телеграф“.

От САХ са обжалвали постановленията. Едно от тях е паднало в съда. Две от тях са потвърдени на първа инстанция, а САХ ще ги обжалват на втора. Три от делата висят.