0

100 лева е глобата за разходка на домашно куче, което не е на каишка. По толкова е и за всяко от следващите нарушения - неносене на паспорт, липса на чип, който от 2016 г. е задължителен, непочистване след домашното животно. Размерът на глобите в един акт могат да достигнат до 500 лева. Това каза пред „Телеграф“ Божидара Гинчева, която е ветеринарен лекар и началник сектор в Столичния инспекторат, при съвместна проверка с медията ни. Тя обясни, че след като съставят акта, наказателното постановление се издава от кмета по местоживеене и подчерта, че има събираемост на санкциите. Началникът коментира, че приходите от тях и годишната такса от 24 лева за домашен любимец отиват за издръжката на приютите за безстопанствени животни.  

Проверки

Гинчева увери, че в града се извършват редовни проверки в паркове и градини – сутрин и вечер, както и по сигнали. По думите й контролът показва, че собствениците стават все по-дисциплинирани и спазват правилата. „Започват да стават по-културни в отглеждането на домашните любимци“, заяви тя. Гинчева посочи, че от началото на годината са проверени над 420 души, като на 28 са съставили актове и добави, че за миналата година са съставени над 120 акта, като те са между 100 и 500 лева. „Повечето от нарушенията са за водене без повод в парка“, посочи тя и добави, че доста от стопаните почистват след домашния си любимец. Началникът обясни, че при извършването на проверка получават съдействие от Общинска полиция. „При установяване на нарушение униформените изискват личен документ на собственика и съставяме акт за нарушението“, уточни тя и подчерта, че досега не е имало агресия срещу тях.

Паспорт

Ветеринарният лекар заяви, че носенето на паспорта на животното е задължително, като те приемат ксерокопие или снимка на телефона. Причината е, че по време на проверката те виждат само номера на чипа, но не и цялата информация, което налага да се изисква документът, за да може да се установи кой е собственикът, дали това е сложеният чип и дали е поставена ваксината против бяс, дали е платен данъкът на домашния любимец и дали то е кастрирано. Гинчева заяви, че също така стопаните не трябва да връзват животните си пред хранителните магазини и да ги оставят без контрол, тъй като по този начин те могат да бъдат откраднати или да се стигне до инцидент. „Собствениците да не съчетават две неща с кучето си – да пият кафе, да пазаруват, да си вършат личната работа“, призова тя и посочи, че в града има около 20 заграждения за свободна разходка на домашни любимци.    

Куриози

Гинчева разказа, че не липсват и куриозните случки. Случвало се е собственик, който ни е видял отдалече, да си грабне кучето и да бяга. От инспектората споделят, че са се натъквали и на нетипични разходки, като например такава на котка, поставена в специална чанта/раница или количка, разходка на порче на повод, на куче в дамска чанта, вързан петел на каишка, разходка на зелена игуана, прасе. „Ние проверяваме само кучета и селскостопански животни“, уточни тя.