0

Н аходка на 83 млн. години е сред първите успехи на новата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей към БАН в находището край Трън. Експедицията започна на 2 август, а нейна цел е находището на динозаври и други гръбначни животни с къснокредна възраст край гр. Трън. Тя е под ръководството на екип на НПМ–БАН начело с доц. Латинка Христова, в сътрудничество с учени от Софийски университет и Геологическия институт на БАН.

Безопасност

През първия ден от теренната работа учените се занимаваха основно с обезопасяване на находището и подготвянето му за предстоящите проучвателни дейности, казаха от екипа. Обилните дъждове от тази година са усилили ерозионните процеси и са създали опасност от падане на цели скални късове. Учените вече се подготвят да направят първите си стъпки в научната работа чрез изследването на фосилен материал от костни риби и безгръбначни животни, събран в находището, обясняват палеонтолозите.

Откритие

Още в първия ден екипът е намерил задължителната за всяка експедиция първа обнадеждаваща находка. По време на редовния си обход на района гл. ас. Дочо Дочев от Софийския университет се натъква на малък фрагмент от древна кост на около 150 метра от находището. Предстои екипът да разбере дали фосилът е бил отмит от дъждовете и пренесен от водни потоци до мястото на откриването си или пък в близост се крие ново разкритие на скалните пластове с останки от динозаври.

От откриването на находището през 2017 г. досега палеонтолозите намериха там останки от динозаври и други влечуги като костенурки и крокодили. Палеонтологичната експедиция “Трън 2023” е финансирана от фонд „Научни изследвания“.