0

З асега няма да има специални секции за ковид болните – нито за тези, които са под карантина, нито за тези, които са настанени в болниците. Причината за това е фактът, че в момента страната не се намира в извънредно положение или извънредна епидемиологична обстановка, каквато бе обявено за предишните три поредни вота през 2021 г. Именно поради тази причина и от възнагражденията за членовете на секциите отпадна и ковид бонусът. Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на сайта си правилата за откриване на секции в лечебни заведения, кораби, местата за лишаване от свобода и от текста липсва частта за секциите в ковид отделенията. Комисията не е взела и решение за карантинираните. 

Ситуация

Пред „Телеграф“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че към момента това не се налага, тъй като активните случаи на заразени са около 17 000, което по думите му е 10 пъти по-ниско в сравнение с изборите преди година. Въпреки това до изборите има 2 месеца и ситуацията може да се промени. Именно затова от ЦИК ще наблюдават процеса  и при нужда ще вземат такива решения, като за целта по всяка вероятност ще искат и становището на здравното министерство дали се налага. Томов обясни, че в момента няма мощна вълна, тъй като се намираме в топъл сезон. 

Отделно от това на едно от последните заседания на ЦИК стана ясно, че от ОСЕЕ този път няма да изпращат наблюдатели за това. Причината е, че са пращали такава мисия преди по-малко от година за вота 2 в 1 на 14 ноември 2021 г. 

Права

ЦИК публикува на сайта си и броя на избирателите в предварителните списъци, както и адресите на секциите в цялата страна. От данните в тях става ясно, че секциите са точно 11 845, а българите с право да гласуват са точно 6 661 774. Това е с около 46 000 по-малко в сравнение с броя на избирателите в предварителните списъци за вота през миналия ноември, когато са били 6 708 189 души. Реалният брой на избирателите в страната става ясен на по-късен етап. Така на първия тур на вота на 14 ноември 2021 те бяха 6 635 305, а на балотажа за президент - с 2900 човека по-малко. Самите списъци се съставят по  постоянен адрес и в тях се включват всички българи с такъв, независимо че някои от тях живеят в чужбина.

Именно затова нашенците зад граница трябва да подават заявления, ако искат да бъдат включени в списъка за дадена секция там. Ако  не го направят, в деня на вота просто попълват заявление, че не са гласували на друго място и могат да пуснат бюлетина в която и да било секция. В това отношение българите, които живеят извън страната, са с по-облекчен режим, защото могат да отидат до урните независимо дали се намират в Германия, Франция или пък Италия. Гражданите у нас обаче могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес.

Ако обаче в деня на вота бъдат командировани в друг град, няма как да упражнят правото си на глас. Същото се отнася и за техниците, които ще трябва да обслужват машините за вота. Право да гласуват на друго място имат самите кандидати за депутати, членовете на ЦИК и РИК, както и наблюдателите.