П апа Франциск пристига на посещение в България. От 5 до 7 май 2019 г. той ще посети София и Раковски, като на 7 май ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Папа Франциск пристига на посещение в България. От 5 до 7 май 2019 г. той ще посети София и Раковски, като на 7 май ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му във Ватикана на 25 май 2018 г. 

В София Светият отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда и др.

Броени часове преди посещението си в България папа Франциск изпрати специално видеообръщение към българския народ. В него той отличи делото на братята Кирил и Методий и отбеляза, че ще се срещне със Светия синод на българската православна църква, предаде "Фокус". „Да дойда в България за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!“, казва още в обръщението си папата.

Ето програмата на папа Франциск у нас:

5 МАЙ
Среща с премиера Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне папа Франциск на летище София на в 10.00 ч. днес. Премиерът ще приветства с добре дошъл Негово светейшество веднага щом стъпи на наша земя. Двамата ще проведат среща, като във фокусът ѝ ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми. Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. 

Среща с президента Румен Радев
Програмата на папа Франциск продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред президентството от 10.40 ч., след което ще се състои срещата на Светия отец с президента на България Румен Радев. От 11.00 ч. българският държавен глава и папа Франциск ще проведат среща на четири очи „Дондуков“ 2. След края ѝ на двамата ще направят изявления на пл. „Атанас Буров“ пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Посещение при българския патриарх Неофит и Светия Синод
Папа Франциск ще се срещне и с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод на Българската православна църква в Синодалната палата в 12.00 ч. Те ще си разменят подаръци, като дарът на Св. Синод е картина на храм-паметника „Св. Александър Невски”.
От Българската православна църка съобщиха, че ще приемат папата в сградата на Синода и ще му разрешат посещение в храм-паметника „Александър Невски”, но официално няма да му осигурят преводач за програмата извън Синода и храм-паметника, тъй като каноните не допускат това заради православните правила. Патриаршеският хор също няма да участва в програмата на папа Франциск. Няма да бъде отслужено и общо богослужебно или молитвено последование.
В 12.50 часа папа Франциск ще се отправи към храм-паметника „Александър Невски”. Пред иконостаса, посветен на светите братя Кирил и Методий, той ще прекара известно време в мълчалива молитва, докато Папската свита остава права зад Него.
Неделна молитва „Царица Небесна“
От 13.00 ч. на пл. „Александър Невски“ папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят, като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица. Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т. нар. Български папа – Анджело Ронкали. Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси. След това Светият отец ще направи обиколка с папамобила.
Неделна света литургия
Неделната света литургия папа Франциск ще отслужи на площад „Александър Батенберг“ в 16.45 ч. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец, като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. По време на неделната литургия Католическата църква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица. Копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век - от 1925 г. до 1934 г.

6 МАЙ
Посещение в град Раковски
Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, който е наричан българската „столица на католицизма“, защото там живее най-голямата католическа общност у нас. От 11.15 часа в църквата „Пресвето сърце Исусово“ Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на 250 деца от цяла България. 
В Раковски папа Франциск ще се движи по определен маршрут със своя папамобил и всички жители и гости на града ще могат да го видят. В 14.30 часа ще започне придвижването на Светия Отец до квартал „Секирово“ до църквата „Архангел Михаил“. Той ще се движи с папамобила си по бул. „Раковски“, като маршрутът му минава през площад „Европа“ и стига до църквата. Голяма видеостена ще предава това, което се случва в самата църква. В 15.30 часа папа Франциск ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч.
Кулминацията на посещението на папа Франциск на българска земя ще е последното събитие – „Среща за мир“, по време на което всички представители на вероизповеданията в България ще отправят свое послание за мир на земята заедно със Светия Отец. Събитието ще започне в 18.15 ч. на пл. „Независимост“ в София и на него ще могат да присъстват всички желаещи граждани и гости на столицата.

7 МАЙ
Отпътуване за Северна Македония
Папа Франциск ще бъде изпратен от България от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта. Той ще отпътува за град Скопие, който е следващата дестинация от апостолическото му пътуване.

Посещение на граждани на събитията на папа Франциск
В София
Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май 2019 г.:
- в 13. 00 часа Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“;
- в 16.45 часа на площад „Княз Александър Първи“ папа Франциск ще отслужи света литургия.
Третото събитие в София е на 6 май 2019 г.:
- в 18.15 часа на пл. „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.
В Раковски
В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в 11.15 часа на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Мерки за сигурност и ограничения в движението
Ограничения в движението, специални мерки за сигурност и промени в движението на нощния градски транспорт в София се въвеждат заради посещението на папа Франциск на 5 и 6 май.
Ограничения в движението 
София
Въвежда се временна организация на движението в София. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „11-ти август" и ул. „Оборище". Забраната важи до приключване на събитието на 5 май.
От 3 май е забранено движението по булевард „Цар Освободител” в отсечката между улиците „Раковски” и площад „Независимост”. Забранено е движението и по улица „Оборище”, в отсечката между улиците „Г. С. Раковски” и „11-ти август”. Паркирането също ще бъде забранено в голяма част от центъра на София.
На 6 май (понеделник) за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от 119-ти до 165-ти км.
До 6 май се променя и маршрутът на нощния градски транспорт в центъра. Спирката на пл. „Княз Александър I Батенберг“ е закрита и е изместена на ъгъла на ул. „Сердика“ и бул. „Дондуков“. Спирките на ул. „Париж“ и „6-ти септември“ също са временно закрити.
Раковски
От 9.00 часа на 5 май са затворени за движение улиците, по които папа Франциск ще премине в Раковски. На 6 май се затваря и главният път от село Стряма за Раковски. За града ще може да се влиза и излиза през Шишманци и през град Брезово. Движението в самия град Раковски в този ден ще е пешеходно. За целта ще има изградени два буферни паркинга – в кв. „Николаево“ и в кв. „Секирово“. Стюарди ще насочват движението към тях.
Мерки за сигурност
От 3 май влязоха в сила по-строги мерки за сигурност заради посещението на папа Франциск. Всички желаещи граждани да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Пунктовете ще работят три часа преди да започнат официалните събития, така че хората да имат време да преминат през проверките. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Няма да могат да летят и дронове над централната част на София. Заради неблагоприятната метеорологична прогноза присъстващите може да носят чадъри. По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението.
Гражданите трябва да следват задължителните организационни указания с цел доброто протичане на събитията. Необходимата информация за контролно-пропускателните пунктовe за гражданите е публикувана на официалния сайт за посещението на папа Франциск в България www.popeinbulgaria.gov.bg , на сайтовете на МВР, на СДВР и на Областната дирекция на МВР в Пловдив.