0

Ш ах с пешката, в такова състояние се намира кабинетът в момента, след като ще се наложат спешни рокади във властта заради напускането на ИТН от коалицията. От 4-та министри на ИТН оставка подаде само регионалният Гроздан Караджов, днес това ще направи спортният Радостин Василев. Остава това да направят външният Теодора Генчовска и енергийният Александър Николов. Последният се оказа в чужбина, а липсата и мълчанието му породиха спекулации, че той може да не подаде оставка и да остане в кабинета. Това се подсили и от твърденията на ПП и премиера Кирил Петков, че ще разчитат на поне 12 депутати от ИТН, които да ги подкрепят. От ИТН обаче увериха, че и 4-та министри ще подадат оставки, просто им трябва технологично време да подготвят документите си. С министрите ще си отидат и техните заместници в съответните ведомства.

Самият Петков обаче ще бави поне седмица внасянето на решението за рокадите във властта. Първо, че част от оставките не са дадени. Второ – останалите трима партньори в коалицията - ПП, БСП и ДБ, все още не са си разпределили квотите и коя партия кое ведомство ще поеме. Именно затова все още не са разговаряли и за евентуални нови имена, които да оглавят министерствата. Това не се е случило на последния коалиционен съвет, а нов все още не е насрочен. Ще търсят кадри под дърво и камък, като ще имат нелеката задача да убедят хората да бъдат номинирани въпреки ниския процент на успех те да бъдат одобрени от НС. На свой ред ИТН също имат подозрения, че Петков ще се опита да забави смените, защото все още не са си осигурили нужното мнозинство в НС. Именно затова депутати от ПП вече започнаха да сондират сред своите колеги от ИТН, но удариха на камък. От ИТН увериха, че няма да се продадат. Радослав Василев бе в НС в четвъртък и увери, че след като оставката му бъде гласувана, той ще стане депутат, въпреки че животът на това НС може да не е дълъг.

Самите министри в оставка обаче може да се окажат заложници на кабинета. Този вариант коментираха депутатите от мнозинството в кулоарите на парламента. Принципно Петков е този, който трябва да внесе решението за оставките в НС и със същото да посочи имената на новите министри. Обикновено обаче в НС се пораждат спорове и гласуванията са две. Първо на вот се подлагат оставките, за което ще има мнозинство. После са новите министри, за което обаче в момента от ПП нямат нужните гласове. Формално обаче решението е едно. Така дори и да се стигне до одобрение на оставките в НС, но няма избрани нови министри, то старите си остават. Ведомствата не могат да останат вакантни. Министър заменя друг в структурата на МС. Това било осъзнато от премиера само преди ден, след като умували как ще спасят положението в НС и как да си докарат допълнителни гласове, че рокадите да минат.

Междувременно от ИТН дадоха да се разбере, че не искат нов вот, а по-скоро нов кабинет в същия парламент. Те няма да преговарят с останалите партии това правителство да продължи. Целта – то да падне. Следващите им стъпки – не са начертани. Намекнаха обаче, че мостовете с останалите от коалицията – БСП и ДБ, не са скъсани. Ива Митева бе по-директна, като добави, че нови избори не трябва да има, защото положението няма да е по-добро, нито пък конфигурацията по-лесна. Според нея предсрочен вот дори би бил опасен в този момент. „Имаме проблем в самото управление - с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Асен Василев. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо", отбеляза тя. При новото завъртане на рулетката с мандатите от ИТН няма да подкрепят такъв на ПП, нито пък на ГЕРБ. „Ще опитаме да съставим наше правителство", каза тя и намекна, че партията й залага на третия мандат, който да им бъде даден, за да съставят "правителство на широкото съгласие". По думите й ИТН ще предложи кандидатури за министри и ще видят дали ще бъдат подкрепени. Според нея е било начертано споразумение, което е нарушавано и нищо от него не е изпълнявано. Според Митева кабинет на малцинството на ИТН не е странно, когато доверието е изчерпано. На свой ред ГЕРБ и ДПС не искат рокади, а оставка.

Има поне три варианта за квотното разпределение на министерствата. При съставянето на кабинета МВнР бе дадено на ПП и е логично това да се случи и сега. БСП има добри енергийни експерти, като дори депутат бивш министър и могат да поемат енергийното ведомство. Така МРРБ остава за ДБ. Последните обаче нямат много изявени имена в тази сфера, но имат такива в дипломацията. Такъв например е Стефан Тафров – бивш посланик и евродепутат. Така се стига до втория вариант, при който ДБ поема външно, ПП регионалното, а за социалистите остава отново енергетиката. Тук обаче възниква въпросът дали един министър от БСП ще изпълнява заръките на Петков и Василев относно руския газ, след като за всички е известно, че левицата е против санкциите срещу Русия и дори иска да се подновят разговорите с „Газпром“. При такъв развой на събитията третият вариант предполага ПП да вземе енергетиката, за да контролира как се развиват енергийните проекти и вноса на синьо гориво. БСП на свой ред може да поеме регионалното ведомство, а ДБ външно. При спорни въпроси, за които няма нужния консенсус, НС реално се оказва блокирано и не може да взима решение. Това се показа и в четвъртък, когато депутатите трябваше да гласуват временната комисия, която да провери „Южен поток“, „Балкански поток“ и газовата връзка с Гърция. Нейното създаване бе одобрено, съставът попълнен, но остана без шеф, след като нито един от кандидатите за председател не получи нужните гласове, а партиите взаимно се блокираха. До това се стигна след три почивки и три кръга номинации. Първо за поста бяха предложени Иван Манев от ПП и Станислав Анастасов от ДПС. При втория кръг бяха издигнати Искра Михайлова от „Възраждане“, Жечо Станков от ГЕРБ, Петър Кулински от ПП и Рамадан Аталай от ДПС. При третия опит бе номиниран за шеф Георги Георгиев от „Възраждане“. Срокът за работа на комисията е един месец.