0

Н ационалната детска болница може да се намира на териториите на „Св. Анна“ – Окръжна, или бившата правителствена – „Лозенец“. В момента тече предпроектно проучване на общо 5 имота на територията на София, които са собственост на здравното министерство. Другите три варианта за строежа на педиатрията са в „Овча купел“ във филиала на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, терен на Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня и имот във филиала на Националния комплекс по рехабилитация в Банкя, обясни доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър в оставка.

Той увери, че идеята детската болница да се построи върху старото скеле в двора на „Александровска“, е отпаднала категорично. По думите на Пандов проучването на петте терена трябва да приключи до края на месеца. Междувременно в Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев“ се изгражда детско спешно отделение и изцяло ново интензивно, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков.

По думите му предстои и ремонт на един етаж, в който да се създаде клиника по образна диагностика. Д-р Здравков е и началник на работната група, която работи по Националната стратегия за детско здравеопазване. Той обяви, че в нея специално внимание ще бъде обърнато на програмите за здравословно хранене, ползите от кърменето, физическата активност и профилактиката на децата.

Според данни на СЗО хлапетата в България са на първо място по консумация на сладки изделия и газирани напитки, а 11-годишните българчета са втори по употреба на алкохол в Европа. В областта на лекарствената политика пък се работи за 95% реимбурсация на медикаментите за деца. Министърът в оставка проф. Асена Сербезова посочи, че се увеличават средствата за майчино и детско здраве, като тази година са осигурени 280 млн. лв. Предвидени са и допълнителни прегледи за деца. „България е на второ място в ЕС по ниво на детска смъртност“, посочи още Сербезова и допълни, че най-висока е тя в Сливен, Видин и Силистра.