0

В балнеоцентър, използващ оптимално водата от най-известния извор в сърцето на София, ще се превърне Централната минерална баня. Това предвижда планът за обновяване на термалния комплекс в центъра на столицата. След като се реновира, знаменитата баня ще има нова интерпретация на старата функция и ще се съчетае с пространството на Регионалния исторически музей, известен като Музея на София. Предизвикателство ще бъде само да се намери място за фонда на музея извън сградата.

История

Няколко опита са правени през годините да се спре разрухата в северното и източното крило на банята. Още през 2006 г. бе отворена покана за концесия, но инвестицията бе изчислена на почти 10 млн. лева, които никой не пожела да вложи. Проблем бе и дебитът на минералната вода, който след земетресението в Перник намаля още повече. Липсата на достатъчно паркоместа, както и хотелска база също постави много въпроси. За да се намерят отговори на тези въпроси, в началото на 2020 г. общинското предприятие „Софияплан“ отвори покана за избор на екип, който да подготви концепция. Класираха се три екипа - „Софийски терми“, „Кенго Кума и Асошиейтс“ и „Ямазаки плюс Иванова архитектс“. Така планът за действие, който Столичният общински съвет ще гласува, се основава на заключенията на тези екипи.

Идеята

Столична община ще реновира сградата, като за строителните дейности ще се търси финансиране от Фонда на устойчивите градове, с който вече си е сътрудничила. Ще се следва моделът на ремонта на минералната баня в Банкя, който бе довършен по подобна схема, след като неразбории с изпълнителите го забавиха значително. Сградата на Централната баня, която е културно-историческа ценност, ще бъде превърната в балнеотермален комплекс с архитектурен конкурс, а паралелно ще се търси и концесионер. Той трябва да се съобрази с проекта и да участва в цялата процедура. Успоредно общината ще работи по обновяване на околните пространства, така че средата да отговаря на възвръщането на минералната вода като един от древните символите на града и да привлича туристи.