0

П рез летния сезон 25 обекта в София ще бъдат ремонтирани, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова.

Един от тях е кръговото кръстовище на бул. „Св. Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“. В него ще бъдат обособени две ленти за движение, с нови тротоари, инженерни мрежи, улично осветление и отводняване.

В сряда започва започва реконструкцията на втория етап от бул. „Първа българска армия“.

"Очакваме съгласуване и разрешенията за строеж на бул. „Източна тангента“ и ул. „Николай Коперник“. В процедура за избор на изпълнител са новите участъци от вътрешния ринг по бул. „Т. Каблешков“, ул. „Филип Кутев“, както и тунела към „Люлин“, ул. „Народно хоро“ и др. по-малки обекти. Тази година сме заложили изграждане/ реконструкция на 10 вътрешно квартални улици, 5 от които започват през тази седмица", обясни кметът. 

По думите на Фандъкова, за да се гарантира изпълнението на строителната програма е важно възможно най-скоро Министерския съвет да приеме методика за индексация на договорите заради чувствителното повишените цени на строителните материали. "Това е изключително важно и за европейските проекти, които общините изпълняваме, защото при тях забавянето може да е фатално", подчерта кметът. 

Фандъкова обясни, че до момента 5 от 7-те фирми, които отговарят на текущите ремонти са подали искания за индексация или прекратяване на договорите. Общината работи по обявяването на процедури за нови изпълнители, но това ще отнеме 4-5 месеца. Искания за индексация са изпратени и от изпълнителите на някои от големите обекти, като бул. „Източна тангента“ и ул. „Кукуш“ .

За друг проблем, който сигнализира Фандъкова, че е недостигът на средства в градския транспорт. "Две са основните причини – първата, спадът на пътници в последните две години заради пандемията и втората, резкият скок на цените на горивата от края на миналото лято. Над 330% е увеличението на сметката за природния газ, която е платил „Столичен автотранспорт“ за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период през 2021 г. До момента дружеството не получава и никакви компенсации заради повишената цена на природния газ. Над 230% е увеличението на сметките за електрическа енергия на „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. На получените компенсации за ток са под 1/3 от разхода за ток. Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромният скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, които не могат да се компенсират и от направените оптимизации, включително и съкращения на персонала. Апелирам за диалог с държавата, за да осигурим услугата, от която софиянци, които произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт и внасят в държавния бюджет 9 млрд. лв. годишно, имат право", каза градоначалникът.