0

Н яма как да не сте чули, че преди месеци Google пусна най-новия си смартфон.

Устройството върви с всички плюсове, фантастични функции, които привличат вниманието ви. Цената обаче е сериозна. Няколко месеца по-късно следва по-евтината версия, която жертва няколко модерни функции, но пък сваля малко цената, предлагайки много по-достъпен, но все още напреднал смартфон.

Вариант

Това е вариантът „a“. Да, Google буквално току-що пусна Pixel 6a, по-достъпна версия на своето емблематично устройство Pixel 6. Един до друг „а“ вариантът изглежда като умалена версия на Pixel 6 със сходен дизайн, включително лентата на камерата отзад, пише Тhe Irish Times в свое ревю на продукта. Той е по-лек и по-удобен за носене в джоб от по-големите си „братя“.

Мозък

Що се отнася до функциите, Google е включил най-важните от тях, включително „мозъка“ на Pixel 6, проектирания от Google чип Tensor, който дава на новите телефони някои сериозни умения на база изкуствен интелект. Разбира се, имаше жертви. Екранът OLED (Organic Light-Emitting Diode) с диагонал 6,1 инча предлага Full HD качество, но пък намалява честотата на опресняване до 60 Hz, което означава, че не е толкова плавен, колкото другите устройства Pixel 6. Въпреки това, освен ако не ги поставите един до друг или не сте сериозно придирчиви, вероятно няма да почувствате разлика. Има и друга промяна. Докато чипът е същият, Pixel 6a има 6 GB RAM на борда – по-малко от 8 GB, които получавате с Pixel 6, и едва половината от разпределението на 6Pro (12 GB). Също така имате 128 GB място за съхранение, без възможност да го разширите физически чрез включване на карти с памет. При по-големите „братя“ имате 256 и 512 GB възможности. Да не забравяме все пак, че получавате достъп до облака на Google One, така че имате опции за разтоварване на незначими файлове.

Камера

Това, в което потребителите вероятно ще се съсредоточат, е камерата, а Pixel 6a не разочарова. Отзад получавате две 12-мегапикселови камери — широкоъгълен обектив и ултраширок обектив. Губите телефото обектива от оригиналната шестица, но като цяло камерата на Pixel 6a ще покрие повечето потребителски изисквания. Софтуерът зад камерата също е мощен. Портретният режим създава някои страхотни снимки, докато функцията за нощно виждане се справя съвсем компетентно в ситуации със слаба светлина. Получавате и функции като магическа гума, например - полезен инструмент за снимки, който ще премахне нежелани хора или обекти от фона на вашите снимки. Невинаги става перфектно, но все пак е малко „магия“, която е лесно достъпна за всеки, а не само за хората с умения по графичен дизайн. Предната камера е 8 мегапиксела и се справя с лекота при видеоразговори и селфита.

Зарядно

Като цяло Pixel 6a получава позитивни отзиви в повечето области. Има, разбира се, и някои компромиси. Google се отказа от безжичното зареждане за 6a, което намали част от разходите на устройството и съответно цената. Материалите също са променени, като 6a предлага Gorilla Glass 3 отпред и композит отзад вместо Gorilla Glass Victus отпред и Gorilla Glass 6 отзад на Pixel 6. Pixel 6a е просто една по-достъпна версия на основното устройство. Не само че е по-добре за джоба ви, но жертвите, които са направени, за да стигне до тази цена, не са непременно функции, които бихте въобще ползвали. Получавате предимства и в дизайна. Естетически Pixel 6a изглежда почти толкова добре, колкото по-скъпите си „братя“, въпреки че заменя стъклото с композитен материал. Получавате и някои от приличните функции за сигурност и безопасност, включително четец на пръстови отпечатъци под екрана.

Компромиси

Разбира се, няма как всичко да е перфектнo, въпреки че трябва доста да се взирате, за да намерите истински проблеми. Със сигурност липсата на безжично зареждане може да е минус за доста потребители. Но още малко търпение – вероятно до 1-2 години всички по-бюджетни телефони вече ще го имат. Факт е, че все повече потребители споделят, че това е функция, която намират за важна и полезна. И последно – Pixel 6а няма оптичен зум на камерата. За тези от вас, които влагат много усилия и мерак, за да правят топ снимки, това е възможно да е сериозен минус.