0

П рез 2021 г. средният ценови клас на смартфоните се уреди с доста качествени апарати. Болшинството от тях притежават премиум дизайн, камери като на DSLR фотоапаратите и процесори по-бързи от болшинството лаптопи на пазара. Новата тенденция от тази година обаче е навлизането на т.нар. бронирани телефони и при по-конвенционалните брандове. Финландците от „Нокия“ също стоплиха, че това е голяма пазарна ниша. Този тип устройства все повече се търсят, тъй като при изпускане не се разглобяват на вси страни, а вероятността дисплеят им да цъфне като роза е в пъти по-малък. Именно на този имидж залага издръжливият „Нокия Екс Ар20“ (Nokia XR20), който вече може да се намери и у нас. Това е елегантен и доста здрав смартфон, който за разлика от други бродяги е и доста производителен. Изчистеният корпус е изработен според американския военен стандарт за якост (MIL-STD-810H) и може да оцелее при изпускане върху бетон от 1,8 метра. От компанията се хвалят още, че екранът (6,7 инчов с резолюция от 1080 x 2400 пиксела) е най-здравият, който са произвеждали някога.

Затова можете да го изпускате, да го мокрите и дори да запишете футболния мач на детето си в най-проливния дъжд. А ако се изцапа, можете просто да го измиете със сапун и вода. Камерата е двойна с оптика на „Цайс“. Основният сензор е 48 мегапиксела (MP) с отлична светлосила (Ф1,8). Втората камера е 13 MP – ултра широкоъгълен сензор и специална светкавица, с които апаратът улавя всеки детайл, независимо от светлината. Доста интересен е и новият режим (SpeedWarp), който предлага суперстабилизация на образа. В същото време записът на пространствен звук с OZO и заглушаването на шума от вятъра гарантират, че феновете на мобилната кинематография ще уловят само звуците, които искат.

Motorola Defy издържа на пек и студ

 Motorola Defy издържа на пек и студ

По отношение на хардуера телефонът е с осемядрен чип „Снапдрагон 480“, който изпълнява всяка команда мълниеносно благодарение на голямата оперативна памет от цели 6 GB. 5G функцията дори вече не впечатлява толкова, колкото здравината, но не е лошо да я споменем като част от арсенала на коравия скандинавец. А той вече се сравнява от потребители като солидност с класиката „Нокия 3310“, като цената му върви около хилядарка.

Galaxy A52s е елегантен и мощен

 Galaxy A52s е елегантен и мощен

На другия край на средния ценови клас (500 лева) се позиционира конкурент на яката „Нокия“ - „Моторола Дифай“ (Motorola Defy). Новото поколение на евъргрийна от 2010 г. е също толкова здраво и функционално. Тук също е налична военната US-стандартизация на корпус и чаркове, което гарантира работа при екстремни температури между 75° C и -30° C. Моторолата е покрила и доста тестове за вибрация, които иначе биха компрометирали спойки или пиксели на класическите смартфони. По отношение на хардуера телефонът е само 4G, като предлага тройна камера с върхов сензор също от 48 MP. Батерията е 5000 mAh. Това е малко повече от Nokia XR20, оборудван с 4630 mAh.

Ако не държите толкова на здравината, колкото на елегантния дизайн и върховия хардуер, то може да инвестирате 800 лева за „Моторола Едж 20“ (Motorola Edge 20). 5G-машинката се отличава с уникален геймърски ОЛЕД-дисплей със скорост на опресняване от цели 144 херца (Hz). В случай че размерът от 6,7 инча не ви е достатъчен, може да прехвърлите лесно съдържанието му - игра, видеоразговор, филми или онлайн обучението си на по-голям екран чрез функцията „сдвояване“. Друг коз в ръкава на модела е тройната камера от 108 MP с тройно оптично приближение. Иначе, що касае дизайна, той си е премиум отвсякъде с дебелина от само 7 мм и тегло от 164 грама, като материалите са алуминий и пластмаса.

Motorola Edge 20 се очертава лидер в средния ценови клас

 Motorola Edge 20 се очертава лидер в средния ценови клас

В класа на средняците „Самсунг Галакси А52s 5G“ (Samsung Galaxy A52s 5G ) е вероятно един от най-добрите смартфони за 2021 г. като съотношение между цена (около 750 лв) и качество. Освен възможност за свръхбърз мобилен пренос на данни той има изумителен „Супер Амолед дисплей“ с честотата на опресняване от цели 120 херца (Hz). Това ще рече по-голяма плавност при видеоигри и гледане на филми в платформи като Нетфликс. Моделът се захранва от енергийно ефективният процесор „Снапдрагон 778G“, предлагащ работна честота от до 2,4 GHz. Той си партнира с оперативна памет между 6 и 8 GB в зависимост от модификацията, която изберете. Интересно е, че корейското бижу предлага не само по-добра графична производителност спрямо предходни модели, но и виртуално разширение на RAM паметта за феновете на видеоигрите. Тук влиза и функцията „Гейм Бустър“ (Game Booster). При нея изкуствен интелект прави индивидуален анализ на играта на всеки потребител, на температурата на смартфона и вкарва допълни кадри за по-голяма плавност. Не на последно място телефонът предлага цели 5 камери – една за селфи (32 MP) и четири на гърба, като водещ е сензорът от 64 MP.

Янки щрака само с една камера

Макар и излязъл преди цяла една година „Айфон ЕсИ“ (iPhone SE) е все още един от най-търсените телефони в средния ценови клас. С цена от около 700 лева той е считан за най-евтиния смартфон в цялата история на иначе луксозния бранд, собственост на американската компания "Епъл" (Apple). Т.нар. „Aйфон“ за бедни разполага с класическия дизайн, познат от хитове като iPhone 8 и iPhone 7. Това ще рече алуминиев корпус, голям кръгъл хоум бутон в долната част, в който е вграден четец за пръстови отпечатъци, и добре извити канонични ъгли. Моделът е оборудван с уникалния процесор - A13 Бионик (Bionic). Същият чип може да бъде открит в доста по-скъпите iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Освен това той е с големина на екрана от 4,7 инча, което го прави доста компактен на фона на съвременните плочки. А и има само една камера от 12 MP на гърба, но способна да записва 4К видео.