0

А рхеологът от врачанския музей Георги Ганецовски ще търси костите на Христо Ботев в местността Камарата във Врачанския балкан този сезон. Това са първите разкопки на мястото, станало лобно за великия българин 140 години след гибелта му. Проучването е провокирано от новия филм за Войводата, който ще бъде излъчен на 2-ри юни по BNT 2. „Убий Ботев” опровергава официалната версия за смъртта на поета – революционер и за първи път поставя спомените на очевидците на природния детектор на лъжата, издаде режисьорът Искрен Красимиров.

Художествено-документалната лента е последната от трилогията му „Търсачи на изгубения БОТЕВ“, след „Ботев: От Голгота към Свобода“ и „100 000 крачки с БОТЕВ“, а младият кинаджия е първият от 48 години насам, който насочва камерата си към националния ни герой.

Като в истинско криминале, но историческо, разследването се води от детективи, вещи в своята област. Те мерят разстоянията между позициите на турците, четниците и щаба на четата, а кадри, направени с квадрикоптер и дрон показват на зрителя как изглеждат от птичи поглед. Военен експерт пък прави важното заключение, че с нито една от пушките, които са ползвали комитите и турците не е било възможно да се разстреля Войводата от разстоянието между него и двата враждуващи лагера.

Чрез внимателен прочит на всички известни досега факти и непреднамереното им тълкуване, в крайна сметка филмът разкрива болезнената истина за смъртта на великия българин. А именно, че той е станал жертва на заговор, замислен и изпълнен от тези, които са били в най-близкото му обкръжение. А мотивът – разнобой в мненията им за пътя на четата след битката във Врачанския балкан и злато, много злато.

Във филма излиза наяве потресаващата истина, че всъщност вечерта на 20 май / 1 юни 1876г. Ботев е бил отвлечен от щаба си в тъмното усое, където е убит от близко разстояние. След залез слънце, когато мюсюлманите никога не стрелят, защото религията им го забранява, а четниците са на два километра далеч. А приближените му се наговарят да не казват за смъртта му на четниците. „Държат се като мародери и дезертьори, вземат му бинокъла, картата, петте наполеона, часовника и го зарязват”, разкрива един от героите в лентата. Така и до днес никой не знае къде са костите на войводата.

Във филма участват с експертни мнения преподавателят от факултета по история в Софийския университет проф. Пламен Митев, доц. д-р инж. Георги Маринов и краеведът Калина Тодорова. Собствени позиции изказват проф. Румен Леонидов и Мадлен Алгафари. Ролята на Ботев и в тази лента изпълнява превъзходно учителят от Враца Филип Филипов. Актьорът Явор Зехиров се превъплащава в образа на врачанския интелектуалец Тодор Бучински, който е участвал в държавните комисии от 1927 и 1953 година за установяване на лобното място на Ботев. Водещ на филмовото действие пък е актьорът Костадин Сълтов.