0

О ктомври месец предлага изобилие от астрономически явления. Сутрините от тази седмица, 1 ч преди изгрев-слънце, ни дават един от редките шансове да зърнем с невъоръжено око митичния Меркурий, с чиято ретроградна фаза ни плашат астролозите.

„Тези няколко утра предлагат едни от най-добрите условия през тази година за наблюдение на Меркурий с невъоръжено око – без телескоп”, коментира пред „Телеграф“ Пенчо Маркишки, физик, от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия" при Софийския университет. Той обясни, че сега първата планета от Слънчевата система се издига стръмно над хоризонта, което прави условията за нейното наблюдение изключително благоприятни.

Сутрин от изток

„Като най-близка планета до централното ни светило Меркурий се наблюдава трудно и за кратко – вечер след залеза на запад или сутрин преди зазоряване на изток. Най-удобните моменти за неговото наблюдение са около датите, на които той се намира на най-голямо ъглово отстояние източно или западно


от Слънцето (т.нар. максимални източни и западни елонгации)“, пише и в своята книга Маркишки „Гид на любителя астроном“.

За днешния ден той изчисли, че Меркурий ще изгрее в 06:00 ч. за София, а Слънцето - в 07:34 ч., т.е. планетата ще стане видима 1 час и 34 минути преди изгрев-слънце.

„За да се наблюдава добре, трябва да се изчака малко след изгрева например 15 - 20 минути, т.е. около 06:15 - 06:20 ч. ще бъде видима ниско над източния хоризонт“, коментира Маркишки. Тази информация е валидна (плюс-минус някоя минута) и за следващите няколко дни.

„Препоръчително е да се наблюдава от тъмно място с нисък хоризонт в посока изток. Можем да си помогнем с бинокъл, с който ще открием по-лесно планетата. Условията за наблюдение на Меркурий ще бъдат добри още няколко утра напред. Сега планетата е с яркост 0.6 mag, т.е. колкото най-ярките звезди“, обясни още астрофизикът.

Астросъбитие

Другото голямо астросъбитие на месеца е частичното слънчево затъмнение на 25 октомври (вторник). То е второто за 2022 г. (заедно с пълното лунно затъмнение от 16 май), което ще се наблюдава и от територията на България. И по-точно в ранния следобед.

Родният учен обясни, че за София затъмнението ще започне в 12:27 часа. Най-голямото закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му – ще се наблюдава в 13:36 часа. Краят на явлението за столицата ще бъде в 14:45 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде общо 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

От Източна България лунната сянка ще се вижда още по-голяма, като ще закрие 39.4% от слънчевия диск. Максимумът на явлението, гледано оттам, ще настъпи в 13:42 часа.

Звездопад

Октомври месец предлага и „звездопад“, дело на метеорния поток Ориониди. Той започна още на 2 октомври, но максимумът му ще бъде на 21-ви, когато над нас ще пробляскват до 15-20 метеора на час. Потокът може да се наблюдава след изгрева на неговия радиант в съзвездието Орион – от около 22:40 часа за София, до сутринта. Тази година звездното шоу на Орионидите няма да бъде засенчено от месечината, тъй като при апогея му осветеността на лунния диск ще е между 22% и 12.7%.