0

Ж ители и гости на Велико Търново се тълпят да видят голия Адолф Хитлер, както се казва, само по парфюм.

Илиян Савков - Голият Хитлер

 Илиян Савков - Голият Хитлер
Авторът

Голият фюрер всъщност е картина на българския художник Илиян Савков, която е част от колекцията платна с актови рисунки на преподавателя от Югозападния университет доц. д-р Пламен Пъчев. От няколко дни колекцията гостува в изложбените зали на Търново. Събирана е в продължение на 40 години и представя картини от началото на миналия век до днес. Има платна и на най-великите български художници.

Невъзпитано

От най-атрактивните е картината с голия фюрер на Третия райх. Неин автор е Илиян Савков, член на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи. На платното Хитлер е представен в профил и това пречи на най-любопитните представителки на нежния пол да се запознаят отблизо с мъжествеността му. Самият автор споделя, че карикатурата е „съпротивата на необяздения човек“. В изложбата са представени още 50 платна, повечето от които представят красотата на лишените от дрехи мъжко и женско тяло.

В началото

Доц. Пламен Пъчев споделя, че началото на колекцията му положили няколко рисунки на Владимир Димитров-Майстора. Тях купил от собственичката на частна галерия, която се помещавала в едно софийско мазе. Рисунките са с молив и са от студентските години на Майстора в Националното индустриално училище (Националната художествена галерия) в първите години на ХХ век. Известно е, че Майстора се е отнасял с доста смущение към изобразяването на голотата и затова рисунките, показващи голи тела, са единици. На представените рисунки самият модел е закрил лицето си, изразявайки също смущение. До Майстора на изложбата е представена рисунка на 2 голи тела на Илия Бешков. За разлика от Димитров, у когото отчетливо са представени всички гънки на голото човешко тяло, при Бешков красотата на голотата е символично загатната. Любопитното е, че всъщност Бешков е нарисувал себе си като гола жена. У Бешков голотата на човешкото тяло е представена в двете крайности – от уважение и преклонение до открита ирония.

Българската графика е представена и от един от най-добрите си творци, Петър Чуховски. Двете рисунки „Дон Кихот сънува Дулсинея“ показват великия идалго на Сервантес и любимата му в доста разкрепостени еротични сцени, където верният оръженосец Санчо Панса просто е излишен.

Петър Чуховски - Дон Кихот сънува Дулсинея.

 Петър Чуховски - Дон Кихот сънува Дулсинея.
Авторът

Иван Лазаров е народен художник, скулптор и академик, основател и пръв директор на Института за изобразителни изкуства при БАН. Автор на скулптурата „Майката“ на гроба на Димчо Дебелянов в Копривщица, паметника на Пейо Яворов на Централните софийски гробища, паметника на Левски в Пловдив, на дизайните на част от българските монети от емисията 1930 г. Наред с това Лазаров също е бил изкушен от голото женско тяло, като една от рисунките му е част от колекцията на доц. Пъчев.

И Валентин Старчев е от авторите на монументални паметници и декоративни пана. Но и той е изпробвал уменията си в рисуването на голи тела. Една от рисунките сега е предложена на вниманието на търновци. До рисунката на Старчев са тези на колегата му Спиридон Борисов. За разлика от повечето си колеги, които се стремят към пресъздаване на красивото женско тяло, Борисов акцентира върху естественото тяло такова, каквото то е създадено от природата с всичките му недостатъци. В групата на класиците не можем да пропуснем народния художник Васил Стоилов, представен с етюд на гол мъжки модел.

Доста символично пък е представена творбата на Греди Асса „Черната възглавница“. В нея възглавницата е последното, което предизвиква асоциациите на гледащите картината.

Крадци

Изключително въздействащи са маслените платна на Тони Тодоров, обявен от критиците за един от най-мистичните и трансцедентални художници, на когото през 2018 г. крадци задигнаха три картини на стойност над 15 000 лв. Авторът е поклонник на голата женска красота и не пропуска да я изразява с всяка от картините си. На изложбата присъстват 4 негови платна. Подобни на неговите по характер са и платната на Йордан Тодоров, който присъства в колекцията с „Отвличането на Европа“ и „Любов“.

Тони Тодоров - Цъфнали вишни

 Тони Тодоров - Цъфнали вишни
Авторът

Йордан Тодоров - Отвличането на Европа

 Йордан Тодоров - Отвличането на Европа
Авторът

В колекцията на доц. Пламен Пъчев присъстват творби и на жени художници. Сред картините има две на съпругата на поета Любомир Левчев – Дора Бонева, и една на дъщеря му Марта. „Любовна сцена“ е озаглавила своята картина дъщерята на композитора Филип Кутев - Надежда, а Петранка Кац се представя с платното „Ренесанс“.

Собственикът на колекцията „Голо тяло“ доц. Пламен Пъчев също се представя с някои от творбите си.

Става въпрос за т.нар. фотоглики, изображения на човешката голота, които предизвикват доста размисли и коментари сред посетителите на изложбата. Доцентът споделя, че една колекция се прави с желание и последователност, като тя трябва да бъде показвана, а не да стои скрита в сейфове и зад бронирани врати. Той признава, че голяма част от картините в колекцията са му подарени от негови приятели художници. Други пък са купени от него. „Голотата е олицетворение на човешката личност и на нейната красота. Древните гърци са се прекланяли пред нея и не случайно по време на първите Олимпийски игри атлетите са се състезавали голи. Голото тяло сме всички ние: стари или млади, красиви или обидени от природата, бели или черни. Голотата прикрива човешката суета“, обяснява собственикът на колекцията доц. Пламен Пъчев.