0

Б лизо 3400 насилници са били и са се гаврили с жените си както Георги Николаев с 18-годишната Дебора. Страшната цифра е само за миналата 2022 година по данни на прокуратурата.

От МВР пък отчетоха, че от началото на годината до момента са получили 1950 заповеди за защита, а от тях 1303 са за незабавна.

Насилие

Държавното обвинение е наблюдавало 3387 преписки за престъпления, свързани с домашно насилие, от които 3077 са новообразувани. Разследванията за този вид престъпление са 2101, като 1159 от тях са образувани миналата година. На съд са предадени 367 души. Осъдените или санкционирани с влязъл в сила съдебен акт са 258 души, а 11 са оправдани.

Най-честите жертви на домашно насилие са жени, но сред тях има и непълнолетни, и малолетни момичета. Има и мъже, които са пострадали от тормоз вкъщи – през 2022 г. те са 156-има, като 7 от тях са непълнолетни и 25 малолетни момчета.

Защита

През първите 6 месеца на годината в МВР са получени 1950 заповеди за защита. От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1303 - за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“. Най-много ограничителни заповеди са издадени във Велико Търново, следвано от Силистра и Разград. От началото на годината са образувани 596 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, а през същия период на м.г. те са били 426. Това е 40% ръст.

Промяната

Престъпленията, свързани с домашно насилие, вече получиха своето разширение с включването в закона на такива между интимни партньори, които не са в брак или съвместно съжителство. Според неправителствени организации ръстът на тези престъпления е над 10% всяка година. Шумните дела с най-тежките случаи се броят на пръсти, но заедно с тях има стотици други. По всеки случай разследващите трябва да работят наистина отговорно и да няма неглижиране.

Жестокост

След убийството на Алена Щерк от бившия й приятел и бизнес партньор - костариканеца с италиански паспорт Виктор Спига, нейният син Кристиян разказа пред „Телеграф“, че майка му е подавала жалби за психически тормоз срещу Спига в 6-о районно. Не стана ясно дали са взети мерки, но в крайна сметка ревнивецът е обвинен в убийство. Първоначално той избяга в Италия, откъдето обаче бе екстрадиран.

Друг от ужасяващите случаи за миналата година е на Орлин Владимиров, обвинен, че е задушил жена си Евгения Владимирова със стреч фолио, а после заедно с баща му Пламен изхвърлили трупа й в куфар в хвостохранилище край Перник. Мотивът отново е ревност.

След случая с жестокото рязане с макетно ножче и бръснене на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора от приятеля й Георги Николаев всеки ден стават известни все повече престъпления, свързани с домашно насилие. Миналата седмица една жена за първи път разказа, че приятелят на майка й я смлял от бой и след 20 дни в кома тя починала в „Пирогов“. Заподозрени за убийствата са въпросният мъж Росен Косев и съседът му. Предполагаемата причина отново е ревност. „Искам адекватна присъда за убийците на мама“, казва дъщерята на жертвата Габриела Манолова. Росен Косев е осъждан 5 пъти - за кражба, за шофиране след употреба на алкохол, за грабеж и за притежание на незаконно оръжие.

Зорница Шуманова, Министерство на вътрешните работи: Изолацията при COVID оказа влияние

Домашното насилие вече не е толкова латентно, жертвите все по-често ни сезират. Отделно и изолацията, свързана с COVID, оказа своето въздействие, защото хората бяха дълго време затворени, коментира Зорница Шуманова, национален координатор на МВР по въпросите на домашното насилие.

В МВР със заповед на главния секретар е определен национален координатор по въпросите, свързани с домашното насилие. В областните дирекции са определени регионални координатори, които ежемесечно извършват детайлна проверка на постъпили през месеца материали, свързани с домашното насилие. Регионалните координатори са длъжни да оказват методическа помощ на всички полицейски служители от съответното ОДМВР по прилагане на Закона за защита от домашно насилие.

Катя Кръстанова от асоциация „Анимус“: В 12 области няма подслон за пострадали

Има сериозен проблем с липсата на подслони за защита на жертви, пострадали от домашно насилие. Това обясни пред „Телеграф“ Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във Фондация "Асоциация Анимус".

„Подслоните или така наречените кризисни центрове са много важни в онези ситуации, в които нямаме постановена незабавна защита с недоближаване след инцидент с насилие. По принцип незабавната защита с недоближаване гарантира безопасност на жертвите, но в онези ситуации, в които по една или друга причина това е невъзможно да се случи или няма такова решение, кризисният център е опцията, в която се създава безопасност и сигурност на жертвата“, уточни тя. По данни на асоциацията подслони за жертви на домашно насилие липсват в Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Сливен, Смолян и Софийска област.