1

С амо 17 души са били осъдени на затвор, след като са спипани повторно да шофират след употреба на алкохол или наркотици точно като готвача Андре Токев. И то само на първа инстанция. Това сочат данните за миналата 2021 г. на Софийския районен съд, предоставени на „Телеграф“. Още 25 рецидивисти чакат магистратите да се произнесат по техния казус. Наказанието за провинилите се рецидивисти е до три години затвор и глоба до 1000 лева, казва законът.

Повторно

За същия период 39 са осъдените на първа инстанция шофьори, спипани да карат след напитка или наркотик. За тях това е първо провинение. Висящите производства срещу недобросъвестни шофьори, които са си позволили да седнат зад волана след употреба на алкохол или на упойващи вещества, са в пъти повече - 184. Излиза, че докато делата на пияни и/или дрогирани се влачат по съдилищата, много от заловените си позволяват да извършат повторно същото нарушение, често в изпитателния срок на първото осъждане. Причината - наказанието се бави твърде много и е твърде леко, а у нарушителите се развива чувство на безнаказаност.

Безобразие

От Софийската районна прокуратура пък съобщиха за „Телеграф“, че образуваните досъдебни производства срещу пияни и дрогирани шофьори от началото на 2021 г. до края на юни тази година са 1203. Експертите твърдят, че през последните години се запазва тенденцията на ръст на делата срещу шофьори, употребили наркотици. Техният брой даже расте лавинообразно. Данните на държавното обвинение го доказват. Докато за разглеждания период образуваните досъдебни производства срещу столичани, седнали зад волана след употреба на алкохол, са едва 12, то делата срещу спипаните надрусани шофьори са 469. Образуваните досъдебни производства срещу рецидивисти на пътя пък са 165.

За къркани и упоени шофьори

Прокуратурата иска доживотна за смърт на пътя

От 15 до 20 години затвор или доживотна килия за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на над 2 промила алкохол или наркотик; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост с повече от 50 км/ч. Такива промени в Наказателния кодекс предложи държавното обвинение в лицето на Иван Гешев още след жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. Той също бе убит от шофьор, седнал зад волана след употреба на наркотици. Друго предложение гласеше на хванатите с алкохол зад волана с над 1,2 промила алкохол или дрога да им бъде отнеман автомобилът в полза на държавата. Въпросните предложения за промени обаче потънаха, докато не се случи следващата трагедия - тази на бул. „Черни връх“. През изминалата седмица няколко партии също внесоха в парламента законопроекти, предвиждащи по-сурови санкции за пияни и дрогирани шофьори. Въпросът дали ще стигнат до пленарна зала обаче е спорен.

Отказват тест заради чисти досиета

Нарушителите масово избягват делата, като отказват да бъдат тествани за алкохол или наркотици, щом бъдат спрени от катаджиите. Тогава обаче отнасят друга санкция - лишаване от право да управляват МПС за срок от 24 месеца и парична глоба. Досието им обаче остава чисто. Така тези, които знаят, че са седнали да карат, след като са обърнали няколко чашки или пък са взели дрога, предпочитат да не рискуват Темида да ги погне. За тях е за предпочитане или да карат с отнета книжка, или да не карат изобщо в продължение на две години.