0

С вещеници от всички вероизповедания ще бъдат обучавани как да реагират и къде да сигнализират, ако научат за случаи на трафик на хора. Това заяви Антоанета Радева – главен експерт от Националната комисия за борба с трафика на хора, пред „Телеграф“. Планира се обучението да започне тази година.

"Много често, когато се изповядваш, свещеникът е човекът, който може да ти помогне. Ако ти му споделиш, че някой те експлоатира, той трябва да знае към кого да се обърне. Затова сме решили да обхванем тази група от свещенослужители, които не само биха могли да ни сигнализират, но и да направят някаква превенция“, казва Радева. Планира се да бъдат проведени общо 4 обучения. Първото ще бъде в столицата.

Жертви

За миналата година най-висок дял имат жертвите на сексуална експлоатация. Те са 30. Трафикът се осъществява най-често в Германия, Италия, Испания и Франция. Потърпевшите от трудова експлоатация за същия период са 18. Те са били експлоатирани в Германия, Дания, Нидерландия и Полша. Хората, станали жертва на трафик, са най-често от районите на Монтана, Враца, плевенските села и Ямболско, казва Радева. За 9-месечието на миналата година има 40 образувани досъдебни производства за трафик на хора. Осъдени са 33-ма. По думите на Радева се е променил профилът на жертвите. Докато допреди няколко години жертви на трудова експлоатация ставаха предимно неграмотни хора или такива със завършен 4 клас, то сега сред потърпевшите се срещат български граждани със средно образование. Ангажират се в сферата на строителството или земеделието.

Схема

По думите й вече е регистрирана нова схема, свързана с теглене на кредити в Нидерландия. „Там има опция – работиш 3 месеца и можеш да изтеглиш кредит. Набират се хора от България главно от бедните региони. Водят се в Нидерландия, регистрират се като работници. Седят три месеца най-често без да работят. След този период, след като потърпевшите лица изтеглят парите, те не получават нито стотинка, разбира се, но трябва да изплатят кредита“, казва Радева. Тарторите са българи. Отново има побои, взимане на документи, ограничаване на права. От Националната комисия за борба с трафика на хора са върнали от Нидерландия 3-ма души, потърпевши от схемата. „Става дума за 2 жени и един мъж. Мъжът не е искал да тегли кредит и е избягал. Бил е пребит, защото се е оплакал“, казва тя. Жените разказали, че са били готвени да бъдат продадени. По думите на Радева при жените често двете форми на експлоатация – трудова и сексуална, се преплитат. През деня ги експлоатират трудово, а през нощта са жертви на сексуална експлоатация. В момента у нас се води разследване по този случай. Жертвите в случая с Нидерландия, както и много други се зарибяват чрез обява във Фейсбук. В нея гласи, че се търсят хора в Нидерландия и без да знаят за колко пари къде и какво ще работят, просто тръгват. Там се оказва, че нямат квартира, нито работа. Нашенците спали на паркинг в продължение на 2-3 седмици, твърди Радева.

Възражда се търговията с наши бебета в Гърция

За миналата година има 6 случая на продажба на бебета в Бургас.„Всяка година нашата местна комисия за борба с трафика на хора прави кампания там, която е насочена именно към тази форма на експлоатация с цел продажба на бебета. През последните няколко години не е имало нито един известен случай на продадено бебе в чужбина оттам. Изведнъж обаче тази форма на трафик се възроди. Жените се уговарят да продадат бебетата си в Гърция и Кипър. Трафикираните жени, продали бебетата си, се оплакват чак когато разберат, че са излъгани с първоначално уговорената сума. Преди това не свидетелстват. Правят го доброволно“, казва Радева.

За какво да внимавате:

Винаги проверявайте в Агенцията по заетостта дали фирмата, която ви урежда, има лиценз да посредничи при намиране на работа.

Винаги трябва да сключвате трудов договор, който да е на разбираем за вас език

Не предоставяйте личните си документи или мобилния си телефон на никого

Ако все пак изпаднете в ситуация, в която ви ограничават правата, винаги търсете българското посолство в съответната държава или се свържете с Комисията за борба с трафика на хора.

Преди да заминете, оставете на близък адреса, на който ще пребивавате в чужбина

Питайте какво ще работите в съответната държава

Проверете колко се заплаща в тази държава за работата, която ще извършвате

Проблем е, че продажбата на кръв вече е норма на поведение

Относно трафика на хора с цел отнемане на телесни органи се наблюдава динамика по отношение на продаването на кръв, отчитат от НКБТХ.

„Действията по продажба на кръв до такава степен се вкоренени, че са приети от голяма част от обществото и от медицинските служители като норма на поведение“, казва експертът. По думите й във всеки областен център има тартор, на когото „дарителите“ се отчитат, след като дарят кръв за нуждаещ се срещу заплащане. „Там е трудно да се определи кой е жертвата, защото платените кръводарители отказват да свидетелстват. Прави се доброволно срещу процент. По-голямата част от парите обаче отива в тартора“, твърди Радева. Фактът, че такива престъпни групи функционират на практика пред всеки център по трансфузионна хематология в България, показва, че това е огромен проблем.